Plasterk: NHM bij Frostbrug

Minister Plasterk (Cultuur, PvdA) houdt vast aan de ‘nieuwe’ locatie bij de John Frostbrug, aan de Rijn in het centrum van Arnhem, als ideale vestigingsplek voor het Nationaal Historisch Museum. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ondanks de bezwaren van de Kamer en het Nederlands Openlucht Museum kiest Plasterk niet alsnog voor een plek naast het Openluchtmuseum, de locatie die de gemeente Arnhem in 2007 voorstelde. Plasterk voert als „belangrijkste argument” aan dat de Rijnlocatie „de fraaiste” is, „met een fraai uitzicht op de historische stad Arnhem”. Verder volgt hij de redenering van de NHM-directie. Parkeren in het centrum zou geen probleem zijn, terwijl bij het Openlucht Museum een parkeergarage moet worden gebouwd die tussen de 20 en 40 miljoen euro kost. Plasterk verklaart dat hij vanwege de commotie „de regie over de locatiekeuze” tijdelijk naar zich toe heeft getrokken. CDA laat weten tegen de keuze voor de nieuwe locatie in Arnhem te zijn. Morgen debatteert de Kamer. (NRC)