De Oogst: Bos en Borghouts

1. Wouter Bos heeft spijt van het verkeerd begrepen compliment aan het adres van zijn Europese lijsttrekker Thijs Berman. Op zijn weblog legt hij uit dat hij Berman juist dankbaar was dat hij na vijf weigeringen door andere kandidaten Ja zei en voor de PvdA Europa ging uitleggen.

Er was kritiek op de lijsttrekker en de partijleiding werd verweten de verkiezingen te hebben onderschat. Denkend die twee vliegen in één klap te kunnen neer slaan vertelde ik zaterdag aan de Volkskrant dat Thijs vanuit een heel moeilijke startpositie (zijn onbekendheid) campagne had moeten voeren en dat een aantal nationaal bekende toppers het niet wilden of durfden.

In Het Parool geeft Theodor Holman advies aan ‘de zesde keus’. Politiek is een harde bezigheid.

2. De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben een tam debat gevoerd over de zoekbelegde 78 miljoen. Commissaris Borghouts mag blijven als hij zich wat meer op Noord-Holland concentreert. Mooie toezegging voor een full-time functionaris. Ze kijken kennelijk toch tegen autoriteiten op daar in Haarlem.

De angel werd vooraf al uit het debat gehaald door dat de gedeputeerde Hooijmaijers, die over het geld ging, aankondigde niet terug te zullen komen na het demissionaire puazenummer van het college. Hij had nog steeds niks fout gedaan maar iemand moest zijn verantwoordelijkheid nemen. De reden is bizar:

Het blijft mijn overtuiging dat het rapport op zichzelf een vertrek niet rechtvaardigt. Daarom is het ook mijn overtuiging dat het voldoende is als ik dat wel doe en dat derhalve mijn collega’s Borghouts en Visser gewoon kunnen blijven. Er is genoeg schade aangericht.

De schade betreft de heren in het college, zo te lezen, niet 78 miljoen. Hier is zijn Nova-optreden van maandagavond te zien. Hooijmaijers geeft aan dat hij nog steeds niet begrijpt hoe politieke verantwoordelijkheid werkt.

Hij doet alsof hij op het goede moment aftreedt, maar hij trad twee keer niet af en doet het nu terwijl hij al demissionair is. Hij gaat ook niet over het aanblijven van de andere collegeleden.

Het is te hopen dat er snel weer eens een actueel handboek staatsrecht voor bestuurders bij gemeente en provincie uitkomt.