Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Blinde pianist Tsujii wint Van Cliburn-concours

Rotterdam, 15 juni - Het internationale Van Cliburn-pianoconcours is dit weekend gewonnen door de Japanse pianist Nobuyuki Tsujii (20). Tsujii is vanaf zijn geboorte blind. Hij studeert stukken in door ze te beluisteren en uit het hoofd te leren. Aan het vierjaarlijkse concours in Fort Worth, Texas deden 30 kandidaten mee, geselecteerd uit honderden aanmeldingen. Tsujii was vanaf het begin van het 17 daagse concours een publieksfavoriet. In Japan werden de cd`s die hij al eerder uitbracht de afgelopen weken bestsellers. Critici, onder meer van The Wall Street Journal, deelden dat enthousiasme niet. De Dallas Morning News schreef Tsujii`s overwinning zelfs toe aan zijn handicap, en noemde zijn interpretaties ”oppervlakkig”.

Recitals en concerten van Tsuji op de Van Cliburn Piano Competition op cliburn.tv en youtube.com