Topman Schiphol ziet niets in Balkenende-norm

President-directeur Jos Nijhuis van luchthaven Schiphol is niet van plan een nog lager salaris te accepteren nu het slecht gaat met de luchtvaart.

Nijhuis, die op 1 januari dit jaar Gerlach Cerfontaine opvolgde, zegt in een vraaggesprek met deze krant dat hij zichzelf al genoeg heeft weggecijferd door over te stappen van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers, waar hij topman was. „Weet je welk gebaar ik heb gemaakt? Dat ze mij de helft mochten geven van wat ik in mijn vorige baan verdiende. Dat is toch niet onredelijk?”

De luchthaven is een semi-overheidsbedrijf, met vier aandeelhouders: de Nederlandse staat (69,8 procent) de gemeente Amsterdam (20 procent), de gemeente Rotterdam (2,2 procent), en ADP, de door de Franse staat gecontroleerde luchthavens van Parijs (8 procent).

Nijhuis begon op 1 oktober 2008 op Schiphol met een inwerkperiode. Het salaris voor die drie maanden bedroeg 93.865 euro, precies evenveel als zijn voorganger, zo blijkt uit het jaarverslag. Cerfontaine ontving over het hele boekjaar een inkomen van ruim 700.000 euro: 375.459 euro salaris en de rest bonussen. Naar mag worden aangenomen krijgt Nijhuis minimaal hetzelfde.

Ook kreeg Nijhuis voor zijn inwerkperiode meteen een kortetermijnbonus, van 32.853 euro. Volgens Nijhuis vloeide dat voort uit gemaakte afspraken en het feit dat 2008 nog een redelijk goed jaar was voor Schiphol.

Pagina 17: Schiphol

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Balkenendenorm

Topman Schiphol ziet niets in Balkenendenorm luidde de kop boven een artikel over directeur Jos Nijhuis van Schiphol (13 juni, pag. 15). Nijhuis heeft zich niet uitgelaten over de ‘Balkenendenorm’, maar gezegd dat hij niet een lager jaarinkomen (salaris en bonus) wil dan de vastgestelde ruim 700.000 euro. Schiphol is een semi-overheidsinstelling en kent een eigen beloningssysteem.