Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Pianisten van 12 en 16 geven al concerten

Arthur en Lucas Jussen voetballen, tennissen en spelen piano. Zo goed dat ze vaak optreden voor publiek.

De broers Arthur (12) en Lucas (16) Jussen Foto Marco Borggreve Jussen pianobroers! Photo: Marco Borggreve
De broers Arthur (12) en Lucas (16) Jussen Foto Marco Borggreve Jussen pianobroers! Photo: Marco Borggreve Borggreve, Marco

De broers Arthur (12) en Lucas (16) Jussen spelen zo goed piano dat ze al concerten geven. Ze traden een keer op voor de koningin en vanavond laat zullen ze in de Hofvijver in Den Haag, op een festival voor klassieke muziek, pianomuziek spelen van beroemde componisten als Mozart en Chopin, om de beurt of quatre mains (samen). Nu komen Lucas en Arthur net terug van tennis en zitten naast elkaar op de bank in Hilversum. Ze vertellen over hoe ze er achter kwamen dat piano spelen het leukste is wat er is, en wat ‘touché’ betekent.

Hoe oud was je toen je piano begon te spelen?

Arthur antwoordt, Lucas kijkt tennis op tv: „Ik begon op mijn vijfde te spelen en trad voor het eerst op toen ik zeven was. Eerst had ik niet door dat het zo goed ging. Toen de zalen steeds groter werden, kreeg ik het in de gaten en bedacht dat ik hier mijn beroep van wil maken.”

Hoe is het leven van een pianist?

„Je moet veel reizen en logeren in hotels. Daar hou ik van! Je speelt iedere dag ongeveer drie uur piano. Je studeert nieuwe stukken in en je treedt op voor een enthousiast publiek, tenminste: dat hoop ik.”

Reis je nu al veel?

„We gaan af en toe naar Brazilië, want daar woont onze pianolerares. Of eigenlijk is ze niet onze lerares, ze wil dat we haar ‘vriendin’ noemen. Ze heet Maria João Pires. Maria geeft ons aanwijzingen over onze vingerzetting, snelheid en ‘interpretatie’, dat is hoe je de noten uitvoert. We hebben het ook over touché, dat is de aanslag. Wat ik wil verbeteren? Alles, zo ongeveer.”

Hoeveel piano’s hebben jullie?

Nu kijkt Arthur tennis en antwoordt Lucas: „We hebben thuis drie vleugels. Twee staan beneden, en één boven. Zo kunnen we samen oefenen, of apart. Het is bij ons wel lawaaiig: mijn moeder geeft dwarsfluitles en mijn vader speelt pauken. Maar dat oefent hij zelden in ons huis.”

Moet je elke dag spelen?

„Ja, we oefenen iedere dag, ongeveer tweeëneenhalf uur achter elkaar. In het weekend hebben we meer tijd, dus dan spelen we zo’n drie uur. Alleen op vakantie spelen we niet: op wintersport en een paar dagen in Venetië, daar is geen piano. Je merkt het meteen als je even niet gespeeld hebt, dan zijn je vingers stijf en het duurt een paar dagen voor ze weer soepel zijn.”

Wat doen jullie nog meer, behalve school en pianospelen?

Lucas: „Voetballen, tennissen, afspreken met vrienden. Muziek luisteren. We hebben ook allebei een iPod, daarop staat geen klassieke muziek, wel pop. We houden van de oudere popmuziek, van Queen, The Eagles, Prince en Earth, Wind & Fire.”

Hoe vind je tijd voor alles wat je doet?

Arthur antwoordt: „Je moet vooral goed plannen. Dus als je uit school komt niet eerst een uur tv gaan kijken, maar meteen beginnen. Dan heb je aan het eind van de dag nog tijd om lekker naar buiten te gaan, en te sporten.”

Doe je op tennis en schoolwerk ook zo je best?

Arthur: „Als ik tennis, doe ik mijn uiterste best, net als bij voetbal. Dat vind ik allebei heel leuk om te doen. Voor school doe ik ook mijn best. Hoe ik dat vind? Mwah, dat is nou weer wat minder leuk.”

Arthur & Lucas Jussen treden vanavond op tijdens Festival Classique in Den Haag, om 23.30 op het Hofvijverpodium.