Politieagente: `Karst T. pleegde bewust aanslag koningshuis`

Rotterdam. Politieagente Sharon Koenders vertelt in een interview met politievakblad Blauw voor het eerst over de gebeurtenissen tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. De biker van de politie in Apeldoorn, kon met haar fiets ternauwernood de zwarte Suzuki van Karst T. ontwijken voordat hij tegen monument De Naald botste. ”Er was even een moment van doodse stilte. Ik zat in een soort van vacuüm. Daarna ontstond een chaos van geluid en mensen. Paniek brak uit.” Daarna kwam de ”monsterlijke” auto (”een soort botsauto”) recht op haar af. Ze gooide zichzelf over het stuur van haar fiets en voelde ”de windvlaag”. Na de klap liep Koenders naar haar collega die bezig was met de dader. Ze bood aan de auto in te klimmen omdat ze ”de kleinste” was. ”De dader zag er niet goed uit, maar was wel goed bij zinnen. Ik hoorde hem bloed rochelen terwijl hij antwoordde. Op een gegeven moment hebben we gevraagd of het een bewuste actie was en dat beaamde hij.” Het Landelijk Parket, dat leiding geeft aan het nu lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie over de aanslag, weigert commentaar te geven naar aanleiding van het interview met Koenders.

Lees het interview in Blauw op nrc.nl/binnenland