Melchers ruziet met eigen fonds

Zakenman Hans Melchers en het door hem gefinancierde Hans Melchers Fonds gaan uit elkaar. Het fonds dat slachtoffers helpt met rechtszaken tegen onterechte mediapublicaties verandert zijn naam in de stichting Juridische Ondersteuning tegen Onrechtmatige Mediaberichten. Reden voor de ruzie is dat het fonds in 2007 een garantie heeft verstrekt aan Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, die een rechtszaak had aangespannen tegen De Telegraaf. Deze krant schreef dat hij een milieuambtenaar geliquideerd zou hebben. Van der G. won de zaak. Het fonds betaalde derhalve niets uit, zegt voorzitter Hugo Arlman. Melchers huldigt het principe dat „het fonds niet bedoeld is voor een moordenaar, maar alleen voor onschuldige slachtoffers”. Arlman meent dat „ook een strafrechtelijk veroordeelde recht heeft om zijn naam te verdedigen”. Melchers richtte het fonds op na de ontvoering van zijn dochter Claudia Melchers. Hij doneerde 1 miljoen euro. Het fonds gaat nu op zoek naar nieuwe financiers.