Boze open brief aan de opperste leider van Iran

In een ongekende open brief heeft de Iraanse ex-president Hashemi Rafsanjani zich beklaagd over het stilzwijgen van de Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei over de „valse beschuldigingen en beledigingen” van president Ahmadinejad tegen hem en zijn familie.

De brief, die wordt gesteund door hoge geestelijken in de heilige stad Qom en die gisteren in de Iraanse kranten is gepubliceerd, onderstreept de tweedracht binnen de Iraanse top, twee dagen voor de presidentsverkiezingen van vrijdag. Khamenei heeft bij herhaling laten doorschemeren Ahmadinejad te steunen in de verkiezingen.

In een rechtstreeks uitgezonden tv-debat met zijn belangrijkste uitdager, de hervormingsgezinde ex-premier Mir Hossein Mousavi, zei Ahmadinejad vorige week dat Mousavi’s campagne wordt gesteund door „corrupte” politici zoals „chef-poppenspeler” Rafsanjani. Ahmadinejad zei dat Rafsanjani en zijn zoons een miljardenkapitaal hebben vergaard sinds de islamitische revolutie van 1979.

Rafsanjani, zelf een hoge geestelijke, is nog steeds zeer invloedrijk. Hij schrijft in zijn brief dat hij Ahmadinejad heeft gevraagd de beschuldigingen tegen hem en zijn familie in te trekken om een rechtszaak te voorkomen, en van de staatsomroep een recht op antwoord te hebben geëist. „Maar deze twee voorstellen zijn niet aanvaard en de Leider heeft verkozen het stilzwijgen te bewaren.”

De uitzonderlijk felle toon van het tv-debat en de daaropvolgende debatten hebben ook op straat de gemoederen verhit. Aanhangers van de verschillende kandidaten meten zich de laatste dagen grote vrijheid van meningsuiting aan. Gisteren hield Ahmadinejad een ‘miljoen-mensen-mars’, en ook Mousavi’s aanhang had bijeenkomsten georganiseerd. Tegelijk is een pro-Mousavi-krant, Yas-e Noo, dinsdag verboden. De krant had vier dagen eerder juist weer toestemming gekregen om uit te komen. (Reuters, AP, AFP)