Vampierfilm als boektrailer

Boekentrailers zijn al bijna een aparte kunstvorm. Uitgever prijzen hun boeken steeds vaker aan met minutenlange internetfilmpjes met voice-overs, foto's, tekeningen en pakkende citaten.

Nieuw is dat complete scènes uit een roman als bioscooptrailer op internet verschijnen zonder dat er concrete plannen zijn die roman te verfilmen. Die primeur heeft het eerste deel van de vampiertrilogie The Strain, dat eind deze maand wereldwijd verschijnt, in Nederland onder de titel De Meester. In de ene trailer toont een bejaarde vampierjager een Mexicaanse medegevangene in een cel welk gevaar de mensheid bedreigt: vampiers zonder hoektanden, maar met een onsmakelijk bosje tentakels en naalden in hun mond. Een tweede filmpje toont hoe de vampierjager een vampier vindt die zichzelf in een schuur heeft vastgeketend om zijn gezin te beschermen.

Co-auteur van het boek is dan ook de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is (Hellboy, Pan’s Labyrinth) momenteel met Peter Jackson werkend aan het tweeluik The Hobbit, de opvolger van de Lord of the Rings-serie. Hij liet zijn medewerker Francisco Ruiz Velasco de trailers filmen.

The Strain begon ooit als een pitch voor een tv-serie bij productiemaatschappij Fox. Del Toro ergert zich aan de romantische, knuffelbare vampier: hij ziet vampirisme liever als een vieze, levensbedreigende epidemie. Del Toro vindt nog steeds dat zijn vampiertrilogie zich beter leent voor een tv-serie dan een film, maar heeft zelf geen tijd. Als regisseur is hij voor jaren vastgelegd; bovendien ontwikkelt hij remakes van Frankenstein en Dr. Jekyll & MR. Hyde, plus een bewerking van de SF-roman Slaughterhouse 5.

Bekijk de trailers via nrc.nl/kunst