Eerste gevangene uit Guantánamo op vasteland van de VS

Washington, 9 juni. - De VS hebben vandaag voor het eerst een gevangene uit het militaire detentiekamp op hun marinebasis Guantánamo Bay in Cuba overgebracht naar het vasteland. Ahmed Ghailani kwam vanochtend vroeg aan in New York en zou daar later vandaag voorgeleid worden voor een federale rechter. De Tanzaniaan wordt beschuldigd van betrokkenheid de aanslagen door Al-Qaeda op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998, waarbij 224 doden vielen. In mei kondigde de Amerikaanse president al aan dat Ghailani de eerste Guantánamo-verdachte zou worden die voor een civiele rechter terecht zou staan. Obama wil dat een deel van de gevangenen op deze wijze berecht wordt en in Amerikaanse gevangenissen wordt vastgezet. Vooral dit laatste stuit op politiek en maatschappelijk verzet.