Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. Volgende week gaat de Tweede Kamer debatteren over het voorstel van minister Hirsch Ballin om de adoptiewet te wijzigen. Bij invoering van die wet zou de zogenoemde zelfdoe-methode, veel gebruikt door alleenstaanden en homostellen, niet meer zijn toegestaan.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Volgens Ed Spruyt, onderzoeker scheiding en gezin van de Universiteit Utrecht, lopen kinderen van gescheiden ouders twee keer zo vaak vast in het leven. Ze hebben onder meer gedragsproblemen en moeite om relaties aan te gaan.Ned.2, 20.25-20.55u.

Kopstukkendebat. Lieven Verstraete en Kathleen Cools praten met kopstukken van de Belgische politieke partijen over de verkiezingen voor het Europees Parlement. Canvas, 20.35-21.30u.

Praatprogramma

De zomer draait door. Gasten: minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken over wijs op reis gaan; hoofdredacteur Thom Roep van de Donald Duck over de 75ste verjaardag van de opvliegende eend; het NK Luchtdirigeren; en een optreden van de Heideroosjes. Ned.3, 19.30-20.20u.

Villa Vanthilt. Marcel Vanthilt presenteert een zomerprogramma met diverse gasten vanaf het Sint Pietersplein in Gent. Daar is voor de zomermaanden tijdelijk een villa van twee verdiepingen verrezen met terras en tuin.Eén, 22.05-23.00u.

Documentaire

Belga sport: David Platt, de trap uit het niets. Documentaireserie over memorabele momenten uit de moderne sportgeschiedenis. Het WK Voetbal, 26 juni 1990, half twaalf ’s avonds. De Rode Duivels hebben in de laatste achtste finale van het WK voetbal Engeland zoek gespeeld, maar een doelpunt is uitgebleven. Voor de penalty’s een beslissing zullen brengen, krijgen de Engelsen nog een vrije trap. De stem van Rik De Saedeleer stokt wanneer de boogbal van Paul Gascoigne achter de rug van Franky Van der Elst neerploft, pal op de rechtervoet van David Platt. Nooit heeft een doelpunt bij de Belgische voetballiefhebber een grotere dreun veroorzaakt dan de omhaal van Platt. De verpersoonlijking van het kwaad woont vandaag in een groene long van Manchester en praat voor het eerst uitgebreid over zijn trap uit het niets. Canvas, 22.05-23.00u.

informatief

Panorama: Obama and the Ayatollah. Iran zou de voornaamste vijand van het Westen kunnen worden: de leiders roepen om de vernietiging van Israël en trekken de Holocaust in twijfel. Maar het land zou ook een belangrijke rol kunnen spelen als tussenpersoon bij wereldvrede. Terwijl de Iraniërs zich voorbereiden om een nieuwe president te kiezen, vraagt de BBC-journaliste Jane Corbin zich af of het recente pleidooi van Barack Obama voor een nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten en de moslims in de wereld in Iran zal worden opgepakt of dat de harde lijn gehandhaafd blijft.BBC 1, 21.30-22.00u.

Who’s watching you? Laatste deel van een reportageserie over de groeiende kloof tussen het respecteren van het privéleven en de toenemende bewaking door de overheden richt zich vooral op de voortdurende strijd tussen criminelen en de staat om de modernste technologieën. Hoe effectief zijn de geheime diensten die de misdaad bestrijden?BBC 2, 22.00-23.00u.

Café de Liefde: Doen we het nog wel? Eerste aflevering van een serie waarin een team reporters onder leiding van Bram van Splunteren een onderzoek instelt naar de stand van het Nederlandse liefdesleven. Leidt de ‘gepornoficeerde’ samenleving tot meer seks, of doen we het minder? Nederlanders geven openhartig antwoord op intieme vragen.Ned.2, 22.54-23.35u.

drama

Tess of the D’Urbervilles. Derde deel van een vierdelig BBC-kostuumdrama naar de roman van Thomas Hardy met een cast van jonge acteurs, onder andere Gemma Arterton (Quantom of Solace) als Tess Durbeyfield, Hans Matheson (The Virgin Queen) in de rol van Alec D’Urberville en Eddie Redmayne (Elizabeth: The Golden Age, The Other Boleyn Girl) als Angel Clare.Ned.2, 20.55-22.00u.

radio

Supplement: Yogyakarta contemporary music festival. Verslag van dit festival met nieuw werk van Indonesische componisten dat afgelopen oktober gehouden werd. Met muziek van o.a. Alex Dea en Patrick G. Hartono. Radio6, 0.02-1.00u.