Drie keer Stabat Mater

Simone Kleinsma in ‘Sunset Boulevard’ Foto WFA/Rein van Zanen Festival Classique/Kerkenpad vindt plaats op zaterdag 13 juni. Inlichtingen: www.festivalclassique.nl WFA20T:SUNSET BOULEVARD:AMSTERDAM;21AUG2008-Foto Simone Kleinsma zingt een lied uit de musical Sunset Boulevard. De musical Sunset Boulevard is de grootste reizende productie van komend theaterseizoen en voor het eerst, in geheel eigen versie, in Nederland te zien. Te midden van een groot ensemble delen Nederlands grootste musicalsterren Simone Kleinsma en Pia Douwes hun droomrol van Norma Desmond. Antonie Kamerling speelt Joe Gillis en er zijn hoofdrollen voor Peter de Smet en Maike Boerdam.WFA/rvz/str.Rein van Zanen
Simone Kleinsma in ‘Sunset Boulevard’ Foto WFA/Rein van Zanen Festival Classique/Kerkenpad vindt plaats op zaterdag 13 juni. Inlichtingen: www.festivalclassique.nl WFA20T:SUNSET BOULEVARD:AMSTERDAM;21AUG2008-Foto Simone Kleinsma zingt een lied uit de musical Sunset Boulevard. De musical Sunset Boulevard is de grootste reizende productie van komend theaterseizoen en voor het eerst, in geheel eigen versie, in Nederland te zien. Te midden van een groot ensemble delen Nederlands grootste musicalsterren Simone Kleinsma en Pia Douwes hun droomrol van Norma Desmond. Antonie Kamerling speelt Joe Gillis en er zijn hoofdrollen voor Peter de Smet en Maike Boerdam.WFA/rvz/str.Rein van Zanen Zanen, Rein van;WFA

„Waarom ik? Dat was mijn eerste vraag, toen Stef Collignon, de directeur van het Festival Classique in Den Haag, me belde met de vraag of ik bij drie Stabat Mater-concerten wilde optreden als een soort gids. Een verteller, zoals ze het zelf noemen. Waarom ik? Ik sta toch niet bekend als een kenner van klassieke muziek? Het antwoord luidde dat ze heel erg hun best doen dat festival een beetje laagdrempelig te maken. Ik ben er nooit eerder geweest, maar ik kreeg de indruk dat ze een Prinsengrachtconcert-sfeertje willen maken, met bootjes en een drankje erbij. Dat leek me een goed idee. En het gaf mij de kans weer eens iets totaal anders te doen. Daar hou ik van.”

Simone Kleinsma (51) speelt nog tot begin juli de veelgeprezen hoofdrol in de musical Sunset Boulevard die haar een nominatie als beste actrice opleverde voor de Musical Awards. De uitreiking is vanavond te zien in een rechtstreekse tv-uitzending. Daarnaast houdt ze komende zaterdagmiddag inleidingen bij drie verschillende uitvoeringen van het Stabat Mater, het klassieke gedicht over de treurende moeder van Christus bij de kruisiging van haar Zoon, in de versies van Luigi Boccherini, Arvo Pärt en Antonio Vivaldi – drie van de vele componisten die deze tekst op muziek hebben gezet. De concerten, onder de verzameltitel Kerkenpad, vinden achtereenvolgens plaats in de Oud-Katholieke Kerk, de Duitse Kerk en de Kloosterkerk in Den Haag.

„Ik ben een typische zondagochtend-klassieke-muziekluisteraar. Dat betekent niet dat ik er alleen op zondagochtend naar luister, maar het tekent wel mijn hang naar het wat lichtere, toegankelijke werk dat lekker voorbij kabbelt. Het Stabat Matar kende ik wel van naam, maar ik had me er nooit in verdiept. Nu dus wel. Het spreekt me aan, het is een universeel verhaal over een moeder en haar kind. Je hoeft volgens mij geen religieuze achtergrond te hebben om religieuze muziek te kunnen waarderen. Zo geldt het in elk geval voor mij. Als de muziek maar mooi is. Ik wil op die middag drie verschillende verhaaltjes vertellen over hoe de tekst op mij overkomt en hoe de componist die heeft geïnterpreteerd. Daartoe gebruik ik onder meer de prachtige vertaling die Willem Wilmink van het gedicht heeft gemaakt. Het is niet mijn bedoeling om drie keer hetzelfde te zeggen; er zullen ongetwijfeld mensen zijn die alle drie concerten gaan bijwonen.

„Ik heb nooit de klassiek geschoolde zang beoefend. Hooguit komt het klassieke zingen wel eens langs als oefening bij de zangles waar ik heel trouw – als het maar enigszins mogelijk is – eens per week naar toe ga. Zoals je een auto op gezette tijden moet laten doorsmeren, moet dat ook met een zangstem. Regelmatig onderhoud is belangrijk. En ik heb wel gemerkt dat de klassieke technieken ook voor het repertoire dat ik zing, een goede basis vormen. Iets vergelijkbaars geldt voor musicaldansers die veel profijt hebben bij de technieken van het klassieke ballet.

„Ik kan mijn rol in Sunset Boulevard gelukkig delen met Pia Douwes. Daardoor heb ik aanstaande zaterdagavond vrij. Als ik zes avonden per week moest spelen, zou ik het Festival Classique hebben moeten weigeren. Maar nu kon ik ja zeggen – ja, leuk!”

Festival Classique/Kerkenpad vindt plaats op zaterdag 13 juni. Inlichtingen: www.festivalclassique.nl