Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Formule 1

Button wint opnieuw en domineert in Formule 1

Jenson Button heeft gisteren bij de Grote Prijs van Turkije zijn dominantie in de Formule 1 bevestigd. De coureur van Brawn GP bleef op het circuit van Istanbul de twee coureurs van Red Bull, de Australiër Mark Webber en de Duitser Sebastian Vettel, voor en behaalde zijn zesde overwinning in zeven races. De Brit schaarde zich daarmee in een illuster gezelschap, want slechts Michael Schumacher en Jim Clark presteerden het ooit om in de eerste zeven races van het seizoen in de Formule 1 zes zeges te behalen.

Buttons voornaamste concurrent, zijn teamgenoot Rubens Barrichello, slaagde er niet in de finish te bereiken. Daardoor vergrootte de Brit zijn voorsprong in het WK-klassement tot 26 punten. Button heeft tot dusver 61 punten behaald, Barrichello 35. Vettel, die in Istanbul van poleposition mocht vertrekken, staat derde met 29 punten. Er staan dit seizoen nog tien races op het programma.

Dat winnen nooit went, bleek uit de euforische reactie van Button via de teamradio. „Jullie hebben een monster van een auto gebouwd. Jullie zijn legenden”, zo complimenteerde Button de teamleiding. „Ik heb in mijn loopbaan vaker in snelle auto’s gezeten, maar dan waren die lastig te besturen. Maar deze auto is geweldig. Hij past perfect bij mijn rijstijl”, verklaarde Button na afloop.

Het voordeel dat Vettel in Istanbul had door vanaf poleposition te mogen starten, gaf hij al in de eerste ronde uit handen. Hij maakte een foutje en belandde naast de baan, waardoor Button hem kon passeren. In de resterende 57 ronden toonde de openbaring van dit seizoen waarom hij de Formule 1 momenteel domineert. De Brit manoeuvreerde zijn auto behendig over het circuit en maakte geen fout. „Jenson was simpelweg te snel vandaag”, erkende Vettel. „Ook zonder dat foutje had ik hem niet achter me kunnen houden.”

Vettel deed nog een ultieme poging om Button te achterhalen door met een lichte auto de achtervolging in te zetten. De Duitser reed in de 24ste ronde vlak achter Button, maar slaagde er niet in hem te passeren. Vier ronden later was de jacht afgelopen, toen Vettel voor de tweede keer de pits in moest.

Zijn teamgenoot Mark Webber nam de tweede plaats over en gaf die positie niet meer af. De gerenommeerde renstallen Ferrari en McLaren-Mercedes deden opnieuw niet mee om de prijzen. De Braziliaan Felipe Massa stuurde zijn Ferrari naar de zesde plek en diens teamgenoot Kimi Raikkonen werd als negende afgevlagd, terwijl McLaren-coureurs Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen respectievelijk als dertiende en veertiende finishten.