Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dalai lamaar

Youp

Toen de ondertiteling bij de dalai lama wegviel werd hij opeens wel een erg hopeloos geval. Of ik werd dat. Dat kan natuurlijk ook. Welke taal sprak hij? Engels? Waar ging het over? En wat viel er in godsnaam steeds te lachen? Is dat zen? Dat je iets onverstaanbaars zegt en daarna heel hard om jezelf gaat zitten giechelen?

Maar dat abominabele Engels was echt stuitend. Opeens begreep ik Balkenende. Zijn Engels is nou ook niet om over naar huis te twitteren en het zou een behoorlijk babylonisch middagje zijn geworden als deze twee door god gezonden politici met elkaar hadden moeten babbelen. Dus dat zegde JP wijselijk af. Ook een mooi gebaar naar de Chinezen. Dat zijn zulke nette mensen en die wil JP niet tegen zich in het harnas jagen. Wel toevallig dat het weigeren van een ontmoeting met de dalai lama samenviel met het twintigjarig jubileum van het studentenbloedbad in Peking. Heeft niks met elkaar te maken, maar toch een leuk detail.

Laat Maxime dat maar lekker doen, dacht onze premier toen de Tibetaanse geestelijke zich aankondigde. Limburgers kunnen met iedereen goed opschieten. Zal Verhagen hebben uitgelegd dat Limburg een beetje het Tibet van Nederland is? En heeft hij ook verteld dat het goed is dat de lama na drie dagen weer oprot? Anders wordt Geert nerveus. Geert is ook een Limburger.

Zal de dalai lama donderdagavond laat naar het debat van onze fractievoorzitters hebben gekeken? Ik hoop het wel, want er viel een hoop te lachen. En te verbazen.

Allereerst Rutte. Die legde tijdens het debat tot drie keer toe zijn onzekere handje op de schouder van Wilders. Heus fysiek contact. Het was geen lekker gezicht. Politieke porno. Bang jongetje dat de toch wat valse hond aait. Het maakte Rutte niet zielig, maar vooral hopeloos. Leukste tekst van Rutte? Dat hij tegen de grote verliezer Hans van Baalen riep: „Hans, dat heb je fantastisch gedaan!” Is dat ook zen? Dat je een mislukkeling ophemelt?

Geert is ondertussen de grote winnaar. Alle dikke, blanke, bange, ontevreden mensen tussen de veertig en de zestig hebben op hem gestemd. En van dat soort mensen hebben we er heel veel. Volgens Geert is dit nog maar het begin. Zijn beweging wordt nog veel groter. Wie moet hem tegenhouden? Mariëtte Hamer met haar steunkousgereutel? Nee toch. Heeft zij nou geen goede vrienden die haar vertellen dat ze, als ze echt van de PvdA houdt, het stokje aan Diederik Samsom moet overgeven? Als de PvdA de komende jaren nog iets wil uitstralen dan moet de partij toch jong zijn? Dat lukt toch niet met een murmelende mevrouw Hamer?

En Agnes Kant lukt dat zeker niet. Over tragiek gesproken. Mijn collega-cabaretier Bert Visscher is enorm in mijn achting gestegen sinds ik Agnes op de televisie hoorde vertellen dat hij haar hard kan laten lachen. Dan moet je toch wel een superkomiek zijn! Agnes Kant laten lachen. Volgens mij is dat onmogelijk. Afgelopen donderdag ging ze in het debat weer zo humorloos tekeer. Ik dacht steeds: rustig nou lieverd, het is maar Nederland, het is maar politiek, het gaat helemaal nergens over poppedop. Moet Jan Marijnissen niet eens met haar praten? Of zal ik haar eens uitleggen dat het allemaal maar marginaal is en dat je met een glimlach veel verder komt dan met die opgewonden toon?

Kijk eens naar de dalai lama lieverd. Gewoon lachen om je eigen rare grapjes. Jezelf niet zo serieus nemen. Geert groeit groot en de huidige Nederlandse politici gaan hem niet tegenhouden.

Wie wel? Obama en niemand anders dan Obama. Hij predikt een nieuwe wereldorde. Lees zijn laatste speech nog maar eens door. Het gaat niet van vandaag op morgen, maar de grote Verzoendag komt er voorzichtig aan. De Joden naast de Palestijnen, de moslims naast de christenen. Het gaat vast lukken. Kwestie van geloof. En dan? Dan is onze Geert een beetje zielig en ons land sneu, heel erg sneu.