Uitverkoren voor grote daden

Unmistaken child Regie: Nati Baratz. In: 5 bioscopen * * *
Unmistaken child Regie: Nati Baratz. In: 5 bioscopen * * *

Unmistaken child

Regie: Nati Baratz. In: 5 bioscopen * * *

Niet toevallig komt in de week dat de dalai lama Nederland bezoekt ook de documentaire Unmistaken child in de bioscoop. De film documenteert de zoektocht naar de reïncarnatie van de Tibetaanse meester Lama Konchog. Na zijn dood in 2001 gaat zijn meest toegewijde leerling, de verlegen Tenzin Zopa, op zoek naar het kind in wie de leermeester herboren is.

Voer voor agnostici. Want de manier waarop het kind geselecteerd wordt, is op z’n zachts gezegd nogal willekeurig. Het jongetje dat de kralenketting die aan Lama Konchog toebehoorde niet meer wil afstaan, wordt uitgekozen. De overleden oude meester herkent zijn eigen ketting, is de gedachte. Later pikt hij uit allerlei objecten feilloos die eruit die vroeger toebehoorden aan Konchog. Goddelijke interventie of manipulatie? Heeft de regisseur scènes weggelaten waarin het kind een verkeerd object aanwees?

Unmistaken child is een weinig objectieve documentaire waarin Baratz vol bewondering de zoektocht van Zopa volgt. Baratz filmt het onbeholpen, toch biedt zijn film een uniek inkijkje in de boeddhistische leefwereld.