Vlaamse SM: rake klappen, ware liefde

SM Rechter Regie: Erik LamensMet: Veerle Dobbelaere, Gene Bervoets. In: 6 bioscopen.***

De film SM Rechter, gebaseerd op ware gebeurtenissen, gaat niet over een doorsnee potje sadomasochisme. De Vlaamse rechter Koenraad Aurousseau werd in 1997 veroordeeld voor het aanzetten tot ontucht en het toebrengen van slagen en verwondingen aan zijn echtgenote Magda. Dat hij daarbij haar volledige instemming had, pleitte hem niet vrij. Ook met die toestemming is het verboden om de borsten van een vrouw met naalden te doorboren, haar te brandmerken en haar vagina dicht te naaien, vond de rechtbank. Tot aan het Europees Hof slaagde de rechter er niet in eerherstel te krijgen. Hij raakte zijn baan en pensioen kwijt.

Het dilemma is reëel. De staat heeft in principe niets te zoeken in de slaapkamer van volwassen burgers. Anderzijds gaat de autonomie van de burger niet zo ver dat alles is toegestaan. Het is ook verboden om jezelf vrijwillig als slaaf te verkopen of om lichaamsdelen aan te bieden op de vrije markt. De Vlaamse publieke opinie vond niettemin dat justitie een ongeoorloofde inbreuk op de privacy van de ex-rechter had gepleegd, nadat het justitieapparaat slechts enkele maanden eerder toch al in opspraak was geraakt door de affaire-Dutroux.

Regisseur Lamens is in de film over de zaak volledig op de hand van de sm-rechter: de extreme seks was een blijk van de diepe liefde tussen de echtelieden, betekende de redding van hun huwelijk en bood Magda de kans om uit haar zware depressie te komen. Met wat meer oog voor de reëele dilemma’s had SM Rechter meer kunnen zijn dan een sympathieke film over een extreem geval.