Penseelaapje geeft lichtgevend gen door

Penseelaapje geeft lichtgevend gen door

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Voor het eerst is een aapje gemaakt dat de ingebouwde eigenschappen van een ander organisme doorgeeft aan zijn nakomelingen. Japanse onderzoekers beschrijven het transgene aapje in Nature. Via een virus injecteerden ze een kwallengen voor groene fluorescentie bij embryo’s van penseelaapjes. Vervolgens lieten ze de embryo’s in surrogaatmoeders groeien. De volgende generatie aapjes lichtte onder UV-licht groen op. Door specifieke ziektegenen in te bouwen kunnen wetenschappers transgene aapjes gebruiken om onderzoek te doen aan menselijke ziekten, waarmee ze een gat dichten tussen onderzoek aan transgene muizen en mensen. Nadeel is dat penseelaapjes niet zo dicht bij de mens staan als makaken en mensapen. Onderzoek aan bijvoorbeeld hiv is daardoor bij deze dieren niet mogelijk.