Opinie

In de VS is nog veel te winnen/verliezen

EPA-chef Lisa Jackson laat zich in Amsterdam voorlichten over het Nederlandse klimaatbeleid. (Foto AP)

EPA-chef Lisa Jackson laat zich in Amsterdam voorlichten over het Nederlandse klimaatbeleid. (Foto AP)EPA-chef Lisa Jackson laat zich in Amsterdam voorlichten over het Nederlandse klimaatbeleid. (Foto AP)

Het klimaatbeleid in de Verenigde Staten staat nog in de kinderschoenen. Dus valt er veel te winnen en ook veel te verliezen. Voor- en tegenstanders van dat beleid voeren daarbij een felle strijd zie bijvoorbeeld dit verhaal van PR-watch. Daarin wordt klimaatscepticus Patrick Michaels op de korrel genomen.

Michaels werkt voor het Cato Intitute, een rechts-liberale denktank. Ook heeft hij een eigen adviesbureau, New Hope Environmental Services. Milieugroepen moeten niets hebben van zijn ideeën en spelen daarbij ook hard op de persoon. Ze doen er alles aan om de man en zijn instellingen in diskrediet te brengen.

Zo hebben ze veel moeite gedaan om te achterhalen wie de financiers zijn van Michaels adviesbureau. En het moet gezegd, het is opmerkelijk dat hij daar nogal geheimzinnig over doet. Eerder bleek dat het ondermeer enkele grote elektriciteitsmaatschappijen zijn met een aantal kolengestookte centrales - die er veel belang bij hebben dat er geen maatregelen worden genomen om de uitstoot van kooldioxide te verminderen.

Onlangs moest Michaels zich noodgedwongen terugtrekken als getuige in een hoorzitting in de Amerikaanse staat Vermont, omdat milieugroep Greenpeace dreigde met een rechtszaak waarin Michaels gedwongen zou kunnen  worden zijn financiers openbaar te maken. De hoorzitting ging over het invoeren van klimaatwetgeving. In een officiële verklaring motiveerde Michaels zijn besluit met de beschuldiging dat er een heksenjacht tegen hem gaande is. Financiers zouden daarom liever niet in één adem willen worden genoemd met een ‘klimaatscepticus’.

Advertentie (klik voor vergroting)

Advertentie (klik voor vergroting)Advertentie (klik voor vergroting)

Over heksenjacht gesproken: Michaels zelf beschuldigde dit voorjaar in een advertentiecampagne president Obama van het vertellen van onwaarheden over klimaatverandering. Over wat hij daarin stelde verscheen natuurlijk weer een commentaar van de ‘andere kant’.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.