Zorgen over Aung San Suu Kyi's gezondheid

De Birmese oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie zegt „ernstig bezorgd” te zijn over de gezondheid van haar leider Aung San Suu Kyi, die momenteel in de Insein-gevangenis in Rangoon verblijft. Suu Kyi zou dringend medische zorg nodig hebben. Haar proces is om onduidelijke redenen tot vrijdag verdaagd.

Suu Kyi (63) zou lijden aan ernstige beenkrampen. Eerder deze maand, toen ze nog onder huisarrest verbleef, is zij behandeld voor uitdroging en lage bloeddruk. Volgens een verklaring van het militaire regime verkeert zij in goede gezondheid.

De junta liet de oppositieleidster twee weken geleden arresteren omdat zij haar huisarrest overtreden zou hebben. Een Amerikaan was naar haar huis gezwommen en zou twee nachten op het terrein verbleven zijn. Hij staat met Suu Kyi en haar twee gezelschapsdames terecht. Suu Kyi kan tot vijf jaar cel veroordeeld worden, een straf die volgens westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties vooral bedoeld is om te voorkomen dat Suu Kyi op vrije voeten is als er volgend jaar voor het eerst in twintig jaar verkiezingen zijn.

Suu Kyi heeft schuld ontkend. De Amerikaan, John William Yettaw, verklaarde zijn daad volgens Suu Kyi’s advocaat als een opdracht van God om haar te vertellen over zijn voorgevoel dat zij zou worden vermoord door terroristen. De verdediging brengt in het proces in dat de junta haar aanklacht baseert op de grondwet uit 1974, die de junta in 1988 zelf ongeldig verklaarde. (AP, Reuters)