Zaterdagavond?

De finale van de Champions League wordt volgend jaar op zaterdag in plaats van woensdag gespeeld. Dit onder andere omdat meer kinderen de wedstrijd dan kunnen bekijken. De tijd blijft hetzelfde: 20.45 uur. Een goede verandering?

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: „Ik denk dat het een goede zet is. De UEFA denkt dat meer kinderen de finale zullen bekijken en dat is nodig. De kijkcijfers van het live voetbal lopen namelijk terug, dat zien we in ieder geval in Nederland. Het is dus goed om vers bloed voor je te winnen. De tijd is overigens prima, het lijkt mij geen goed idee als de finale al in de middag wordt gespeeld. Het schaatsen wordt bijvoorbeeld op zondagmiddag beter bekeken dan op zaterdagmiddag. Op zaterdagmiddag zijn potentiële kijkers zelf aan het sporten, aan het werk of met andere dingen bezig. Zaterdagavond overtreft de zondagmiddag echter weer, dan ligt het maatschappelijk leven namelijk bijna stil. Het voetbal kan wat dat betreft vergeleken worden met het schaatsen. Zaterdagavond, kwart voor negen is dus een goed idee.”

Foppe de Haan, voetbaltrainer, ontving onlangs oeuvreprijs van de coaches betaald voetbal: „Aan deze verandering zie je dat de UEFA de Champions League belangrijker vindt dan de nationale competities. In dat weekeinde zou het namelijk best kunnen dat er nog competitie- of play-offduels worden gespeeld. Door allerlei veranderingen die de UEFA doorvoert met betrekking tot Europees voetbal, zoals eerder beginnen en meer wedstrijden, zie je dat de nationale competities aan belang verliezen. In dat opzicht vind ik dit een slechte verandering.”

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS, becommentarieerde woensdag de Champions-Leaguefinale Barcelona-Manchester United (2-0): „Dat de finale naar zaterdag gaat, is hartstikke goed. De doelgroep van het voetbal omvat immers ook kinderen. Het is echter een slecht plan dat de wedstrijd om kwart voor negen begint. Kinderen hoeven dan inderdaad de volgende dag niet naar school, maar de meeste kinderen die de finale bekijken, moeten zelf op zondagochtend voetballen. Daarbij begint de wedstrijd bij ons om kwart voor negen maar in Rusland is het dan twee uur later. Daar is de wedstrijd pas ver na middernacht afgelopen, terwijl ook Russische kinderen naar de Champions League kijken. Dit is dus weer een compromis en compromissen zijn altijd slecht. Ik mocht als kind wel naar de finale van de Europa Cup I kijken. Dat was te danken aan een week lobbyen, ik at goed mijn bord leeg en hielp mijn moeder spontaan met de afwas, alles om de finale te zien. Maar die wedstrijden begonnen om acht uur, dat was te overzien. Mijn zoontje van elf mocht de finale woensdag ook bekijken, dat hoort bij zijn opvoeding omdat ik altijd met sport bezig ben. Maar ik hoorde dat zijn ogen telkens dichtvielen en dat hij de prijsuitreiking niet heeft gehaald.”

Hugo Borst, voetbalcriticus en presentator van het televisieprogramma Over Vaders en Zonen: „Ik weet nog goed dat ik in 1970, ik was toen zeven jaar, van mijn ouders mocht opblijven voor de finale van de Europa Cup I tussen Feyenoord en Celtic. Dat heeft een verpletterende indruk achtergelaten. Ook stond ik midden in de nacht op om Muhammad Ali te zien boksen, dat was geweldig. De woensdagavond is een traditie, waarom moeten we dat omgooien? Dit is weer zo’n maatregel waar ontzettend over is nagedacht. De UEFA wil kennelijk tere kinderzieltjes winnen. Maar goed, we leggen ons er maar bij neer, want tegen de UEFA is toch geen kruid gewassen.”

Roek Lips, zendercoördinator bij de Publieke Omroep voor Nederland 3: „ Het maakt ons niet zoveel uit of de finale op woensdag of op zaterdag wordt gespeeld. Het voetbal heeft een groot en ‘eigen’ publiek, die mensen kijken toch wel. Even leek het erop dat de Champions-Leaguefinale en het Songfestival op dezelfde dag vielen. Daar kon natuurlijk geen sprake van zijn, twee van zulke grote evenementen tegenover elkaar. De European Broadcasting Union heeft het Songfestival echter een week verplaatst. Blijft dus over dat het geweldig is om de Champions-Leaguefinale op zaterdagavond uit te zenden.”

    • Shari Kiljan