Tim Geithner zal niet nog eens schelden

Het is afgelopen met Mr Manipulator. Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, brengt volgende week voor het eerst sinds zijn aantreden een bezoek aan Beijing. Maar verwacht geen herhaling van de boze toon waarop hij China in januari betichtte voor het manipuleren van de waarde van zijn munt. Deze keer zal Geithner zijn verbale granaten vermoedelijk thuis laten.

In plaats daarvan zal Geithner China vragen zijn transformatie te versnellen van een exportland in een consumptieland. Dat heeft iets weg van blaffen tegen de maan. De particuliere consumptie in China neemt toe, maar blijft gering voor zo’n grote economie. Een fiscale stimulans van 585 miljard dollar is een tijdelijke stoplap.

De Chinese premier Wen Jiabao zal ongetwijfeld met zijn eigen droomwensen komen, door te vragen of de VS voortaan zo vriendelijk willen zijn verantwoordelijk om te gaan met de waarde van de dollar. China heeft zo’n 1,7 biljoen dollar aan buitenlandse valutareserves. Overheidstekorten van biljoenen dollars betekenen dat daar weinig kans op is, maar Geithner zal ongetwijfeld zijn medewerking beloven.

Diplomatie op vriendschappelijke basis is leuk zolang het goed blijft gaan. Er valt weinig te winnen als beide partijen tegen elkaar tekeer gaan. Deze twee grote economieën zijn voorlopig immers tot elkaar veroordeeld. Amerika heeft China nodig om Amerikaanse staatsobligaties te blijven kopen ter financiering van zijn gigantische tekorten. China blijft de belangrijkste klant van Amerika.

Maar dit mag het feit niet verhullen dat de handelsbetrekkingen tussen China en de VS op een nieuwe lijst geschoeid moeten worden. Uiteindelijk zal de Chinese exportsector moeten inkrimpen – met pijnlijke gevolgen voor ontslagen werknemers. De sociale voorzieningen – die van grote invloed zijn op de neiging van consumenten om geld uit te geven in plaats van te sparen – bedragen slechts 60 dollar per persoon, aldus Morgan Stanley.

De aanpassing zal ook een stijging van de wisselkoers van de yuan ten opzichte van de dollar moeten omvatten. Het eerdere beleid van Beijing om de munt geleidelijk in waarde te laten toenemen, waardoor de munt in drieëneenhalf jaar tijd met 20 procent is gestegen, werd in de ijskast gezet toen de crisis zich aandiende. Een duurdere yuan zou de VS helpen hun handelstekort terug te dringen en de Chinese consumenten aansporen meer goedkope goederen te importeren.

Geithner heeft geleerd dat schelden geen zin heeft. Het veranderen van grote economieën kost tijd. Maar veranderen zullen ze.

John Foley

    • John Foley