Tien maanden cel na hulp zelfdoding

De rechtbank in Almelo heeft gisteren zowel de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) als haar voorzitter, de 72-jarige Gerard Schellekens veroordeeld voor hulp bij zelfdoding van een 80-jarige parkinsonpatiënte. Zij stierf november 2007 in een verpleeghuis in Almelo nadat ze een dodelijk drankje had gedronken dat Schellekens had meegebracht.

De stichting krijgt een boete van 25.000 euro waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. Schellekens is een celstraf opgelegd van tien maanden waarvan acht voorwaardelijk. Het is de eerste keer in Nederland dat een organisatie terecht stond voor hulp bij zelfdoding. De rechtbank acht de stichting schuldig omdat Schellekens optrad namens de SVL en zich in correspondentie als zodanig presenteerde.

Schellekens zelf heeft als niet-arts hulp verleend bij zelfdoding en heeft daarmee bewust de wet overtreden, stelt de rechtbank. In eerdere rechtszaken waarbij hulpverleners terechtstonden voor hulp bij zelfdoding waren de straffen hoger, namelijk een jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechtbank vond dat Schellekens zorgvuldiger had gehandeld.

Volgens vice-voorzitter Jacob Klompstra mag Schellekens zelf weten of hij voorzitter blijft van SVL.

De kinderen van De Jong benaderden de SVL nadat de huisarts van het verpleeghuis waar zij woonde, niet wilde meewerken aan euthanasie. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde vindt dat de zaak aantoont dat er onvoldoende duidelijkheid is over de plicht van artsen om patiënten in zulke situaties te verwijzen naar een andere arts.