Sotheby's saneert in Amsterdam

Bij veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam verdwijnen vijftig van de 65 arbeidsplaatsen. Van de twaalf veilingen per jaar blijven er twee over.

De sanering werd in januari aangekondigd en vloeit voort uit de gewijzigde internationale strategie van het veilinghuis. Het bedrijf gaat zich concentreren op het hogere segment in de markt, zegt Mark Grol, directeur van Sotheby’s Nederland. „Aan theelepeltjes kan je niet verdienen.”

Sotheby’s zal enkel schilderijen met een richtprijs van meer dan 4.000 euro veilen. Voor meubels, toegepaste kunst, zilver en juwelen is in Amsterdam geen plaats meer. Als zich een grote collectie aandient die interessant is voor de Nederlandse markt, zoals een paar jaar geleden die van Boudewijn Büch of Robert Noortman, organiseert Sotheby’s een extra veiling.

De Amsterdamse vestiging moet zich meer ontwikkelen als sourcing kantoor, zegt Grol. „Vanuit Amsterdam gaan wij topstukken proberen te verwerven, die we exporteren naar onze vestigingen in Londen, Parijs en New York.”

Sotheby’s was jarenlang marktleider in Nederland. In 2008 zette het bedrijf 30 miljoen euro, net iets minder dan concurrent Christie’s. Grol verwacht in 2010 ongeveer 10 miljoen euro om te zetten.

Sotheby’s, dat in veertig landen actief is, vestigde zich in 1972 in Nederland en nam in 1974 het Amsterdamse veilinghuis Mak van Waay over. Sotheby’s wil verhuizen naar een kleiner pand als voor het huidige Amsterdamse kantoor een huurder wordt gevonden.

Jop Ubbens, directeur van Christie’s Nederland dat dit jaar in Amsterdam 22 veilingen organiseert, reageert geschokt op de sanering. „Een concurrent houdt je scherp. Voor het kunstklimaat in Nederland is dit vrij heftig nieuws. Wij moeten als enige grote veilinghuis nu de kar trekken. Dat doen we overigens graag.”

Voor de vijftig werknemers die verdwijnen heeft Sotheby’s een sociaal plan ontwikkeld. Op 1 januari moet de sanering zijn voltooid en gaat het bedrijf verder met vijf kunstexperts en tien ondersteunende personeelsleden.