Sms'jes gaan ongevraagd naar politie

Telecomproviders T-Mobile en Vodafone dragen structureel sms-berichten van hun klanten over aan de opsporingsdiensten.

De recherche, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de politie krijgen de berichten toegestuurd zonder de vereiste toestemming van rechter-commissaris of minister van Binnenlandse Zaken.

Dat bevestigen woordvoerders van de AIVD en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Voorzitter Michiels van Kessenich van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIV), zegt in een vraaggesprek met deze krant dat de AIVD onrechtmatig handelt wanneer dat sms-verkeer zonder toestemming van de minister wordt gebruikt.

Telefoonbedrijven mogen wel zogeheten verkeersgegevens overdragen op verzoek van de opsporingsdiensten. Dan gaat het om informatie over wanneer een klant met wie en waar vandaan gebeld heeft. Voor het overdragen van de inhoud van mail- of belverkeer is een machtiging van de rechter-commissaris nodig of, in het geval van de AIVD, toestemming van de minister.

T-Mobile en Vodafone kunnen de inhoud van sms-berichten niet ‘filteren’ van de verkeersgegevens. Zo komen de sms’jes toch terecht bij de opsporingsdiensten. KPN, de derde grote provider, zegt sms-berichten wel te kunnen filteren.

De CTIV heeft deze praktijk onlangs aangekaart bij de AIVD en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en erop gewezen dat daarmee de grondwettelijke bescherming van het telefoongeheim wordt geschonden. Ter Horst heeft de Tweede Kamer laten weten dat de telecomproviders „onjuist en mogelijk onrechtmatig” handelen. Volgens haar valt het binnenhalen van die ongevraagde sms’jes de AIVD niet te verwijten. Omdat het om „mogelijke schendingen van de persoonlijke levenssfeer” gaat, mag de AIVD die sms’jes voorlopig alleen lezen na uitdrukkelijke toestemming.

De AIVD en de politie stellen dat ze dat sms-verkeer van de providers ongevraagd en ongewenst binnenkrijgen. De AIVD sloeg de sms’jes tot voor kort op in haar eigen digitale systemen, maar gaat die nu apart registreren. De politie voegt de sms’jes toe aan het strafdossier, zodat duidelijk is wat er binnen is gekomen, aldus de woordvoerder van het landelijk parket.

Pagina 3: Vraaggesprek

    • Jos Verlaan