selectie

Empire of cricket: de ontwikkeling van de sport. BBC 1, 23.00-0.30u.

informatief

Paul Rosenmöller en de grenzen van Europa: Turkije, Cyprus - Scheiding der geesten. Cyprus is het enige stukje Europa waar soldaten van de VN de vrede bewaken. Tussen EU-lid Griekenland en Turkije botert het al niet sinds de wederzijdse massamoorden tijdens de Grieks-Turkse Oorlog (1919-1922). Waarom wil Turkije zo graag lid worden van Europa? Is vooral de moderne Turk, of juist die van het platteland een voorstander van aansluiting bij de Europese Unie?Ned.2, 20.15-20.55u.

De weg naar Mekka: Jaloerse harten. Tweede deel van tiendelige serie over de wereld van de Islam in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Jan Leyers wordt in Fez door stadsdichter Driss Laarichi gewaarschuwd voor het boze oog, en hij neemt hem mee naar de laatste joden in de stad.Ned.2, 20.55-21.45u.

Zembla: De pitbull is terug. Sinds enige jaren kende Nederland strenge wetgeving tegen agressieve vechthonden. Er was een fokverbod voor pitbulls zonder stamboom en de verplichting het beest te muilkorven. Maar vanaf 1 januari zijn alle maatregelen weer van de baan. Een onderzoek naar de lobby die succesvol geijverd heeft voor de terugkeer van een beruchte hond.Ned.2, 21.45-22.30u.

cultuur

Boeken. Gesprek met historicus Philipp Blom over zijn boek De duizelingwekkende jaren, over Europa tussen 1900 en 1914. Daarin worden op panoramische wijze de veranderingen in het dagelijkse leven geschetst (zoals de positie van de vrouw) en is er veel ruimte voor wetenschappelijke ontdekkingen. Bovendien komen zowel hoge als lage cultuur uitgebreid aan bod.Ned.1, 10.30-11.00u.

sport

MotoGP Italië. Verslag van de motorraces om de Grote Prijs van Italië, verreden op het circuit bij Mugello. RTL7, 12.15-15.00u.

Ronde van Italië. Laatste etappe, een tijdrit van ruim 15 kilometer door de mooiste straten van Rome. Daarna huldiging van de klassementswinnaars.Eén, 16.00-17.45u.

radio

Pinkpop 2009. Live verslag vanuit Landgraaf. Met in de studio ter plaatse speciale optredens. Vanaf het festivalterrein interviews en impressies. In het laatste uur: Campingradio.Radio 3FM, 15.06- 1.00u.

Roots: Po' Girl. Concert van de Canadese groep die blues, country, folk, jazz en alt.rock mixt. Opgenomen op 2 mei j.l. in Groningen. Radio6, 20.02-21.00u.