selectie

Sfeerreportage van jubilerend Pinkpop. Ned.3, 19.00-0.00u. Nederland, Biddinghuizen, 16-08-2008 Lowlands, Franz Ferdinand, zanger Alex Kapranos Foto: Isabel Nabuurs Nabuurs, Isabel

informatief

Who’s watching you? Reportageserie over de spanning tussen de toenemende bewaking en de privacy, met o.m. ontmoetingen met soldaten die verdachten op de werkvloer in de gaten houden om diefstal te voorkomen. BBC 2, 22.00-23.00-u.

De slag om Brussel: Euroscepsis. Laatste deel van vierdelige reportage over de geheimen achter de Europese regelgeving. Roland Duong en Teun van der Keuken onderzoeken of Brussel inderdaad een geldverslindende machine is die allerlei onzinnige regels maakt die boven de Nederlandse wetgeving uitgaan. Of is die overmatige regelgeving afkomstig van de Nederlandse politici en is de Europese Unie een ideale zondebok? Ned.2, 22.55-23.35u.

IKON Doc: Johannes Calvijn, hervormer en oproerkraaier. Reformatie-theoloog Johannes Calvijn (1509-1564) is na 500 jaar enigszins in de vergetelheid geraakt, als hij al ter sprake komt wordt hij geassocieerd met de bekende clichés: een spelbreker zonder humor die een christendom vol zelfkwelling heeft voortgebracht. In hun film proberen Werner Köhne en André Schäfer het bewogen leven van Calvijn te reconstrueren. Met acteur Julian Mehne als Calvijn gaan de filmmakers de gangen van de rusteloze hervormer na. Op plaatsen als o.m. Orléans, Parijs, Genève en Zürich wordt het culturele, historische en religieuze erfgoed dat wij aan Calvijn te danken hebben door de hoeders van dat erfgoed van commentaar en duiding voorzien. Ned.2, 23.35-0.30u.

D-Day to Berlin: The struggle to break out. Eerste deel van drie over de elf maanden durende krijgsverrichtingen van de geallieerde legers, van D-Day, de landing op de kusten van Normandië op 6 juni 1944 tot de verovering van Berlijn en het einde van de oorlog op 8 mei 1945. BBC 2, 0.20-1.20u.

muziek

Pinkpop 2009. Verslag van het popfestival Pinkpop 2009 in het Limburgse Landgraaf. Met concertfragmenten uit de veertigste jubileumeditie, maar ook veel interviews en kijkjes achter de schermen. Reportage door Michel Veenstra, presentatie Eric Corton en Giel Beelen. Met o.a. Bruce Springsteen, zie ook www.pinkpop.nl. Ned.3, 19.00-0.00u.

praatprogramma

Spraakmakende zaken. Nieuwe achtdelige reeks gesprekken. In de eerste aflevering een interview met de Tibetaanse religieuze leider Dalai Lama in zijn residentie in Dharamsala in Noord-India. Presentatie Paul Rosenmöller. Ned.2, 22.10-22.55u.