selectie

Van Agt kiest de muziek in Wintertijd. Het Gesprek, 22.30-23.15u. Professor Mr. Andreas,(Dries) van Agt(1931),Voormalig minister-president. foto VINCENT MENTZEL/NRCHandelsblad==F/C==Nijmegen,18 mei 2007 Mentzel, Vincent

informatief

Alles draait om geld. Infotainmentmagazine in acht afleveringen waarin de beleving van geld centraal staat. De serie is bedacht en wordt gepresenteerd door Astrid Joosten. Met medewerking van hoogleraar economie Henriëtte Prast, deskundige op het gebied van persoonlijke financiële planning en de rol die emoties daarbij spelen. Aan de orde komen zaken als: mag je dikke mensen extra laten betalen voor een vliegticket; en hoeveel fooi geef je? Ned.1, 18.55-19.25u.

cultuur

Kunstuur. Bekendmaking van de winnaar van de Prix de Rome. Verder onder meer: de onverwachte en creatieve aspecten van landschapskunst in Flevoland, kunst in de open ruimte, en een overzicht van de interessantste tentoonstellingen.Ned.2, 17.00-18.00u.

Koningin Elisabethwedstrijd Viool 2009. Na ruim drie wedstrijdweken vanavond de laatste twee van de twaalf finalisten. Nikita Borisoglebsky speelt Beethovens Vioolsonate nr. 10 in G op. 96; Ray Chen de Vioolsonate in A van César Franck. Beiden voeren ook twee verplichte stukken uit: van Tsjaikovski het Concerto in D op. 35, en van Cho Eun-Hwa Agens. Na het juryberaad volgt de bekendmaking van de winnaar. Canvas, 20.15-1.15u.

Ian Hislop’s Changing of the bard. Amusant portret van een merkwaardig Brits instituut: de Poet Laureate. Traditioneel ontvangt deze dichter des vaderlands jaarlijks 650 flessen sherry. In ruil daarvoor schrijft hij gelegenheidspoëzie. Ian Hislop, hoofdredacteur van het satirische tijdschrift Private Eye, maar al bekend door zijn medewerking aan het tv-programma Have I Got News For You, duikt in de historie en vindt een schat aan anekdotes, onder meer over het aantal glazen whisky dat John Betjeman nodig had om het huwelijk van prinses Anne in poëzie te gieten, en over de manier waarop de benoeming tot stand komt. Gezien het schandaal dat deze week losbarstte rond de eerste vrouw die hoogleraar poëzie in Oxford was, actueler dan ooit. BBC2, 22.40-23.40u.

40 jaar Pinkpop. Dolf Jansen presenteert een programma rond de verjaardag van Nederlands oudste popfestival. Met de beste en opmerkelijkste concerten, gekozen via de website van radiostation 3FM. Ned.3, 0.30-1.20u.

sport

Roland Garros. Marcella Mesker en Jan Siemerink geven commentaar bij de tenniswedstrijden in Parijs. Ned.1, 11.00-17.57u.

Ronde van Italië. Reportage van de voorlaatste etappe, Napels - Anagni. Eén, 16.00-17.30u.