Schikking Shell bindend verklaard

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de schikking die olieconcern Shell trof met aandeelhouders bindend verklaard. Shell zal ruim 352 miljoen dollar betalen aan aandeelhouders die werden gedupeerd door het reserveschandaal dat in 2004 naar buiten kwam.

Meer dan honderdvijftig internationale institutionele beleggers, waaronder de pensioenfondsen ABP en PGGM, en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gingen in april 2007 akkoord met de schikking. De VEB vertegenwoordigde de belangen van particuliere Nederlandse aandeelhouders. Het gaat om beleggers buiten de VS die tussen 8 april 1999 en 18 maart 2004 aandelen Shell bezaten. Begin 2004 kwam aan het licht dat Shell de bewezen olie- en gasreserves volgens de regels van de Amerikaanse beursautoriteit SEC te hoog in de boeken had staan. De bewezen reserves werden destijds met 3,9 miljard vaten ofwel met 20 procent afgewaardeerd. Nadien volgden nog eens twee neerwaartse bijstellingen. De koers van het aandeel Shell dook omlaag na het nieuws. De kwestie leidde daarnaast tot het ontslag van de bestuurders Philip Watts en Walter van de Vijver.