Nieuw griepvirus bleef 20 jaar onopgemerkt doordat niemand kijkt

(FILES) Picture taken on April 27, 2009 at his home in La Gloria village of five-year-old Mexican child Edgar Hernandez who contracted, and overcome, the A(H1N1) virus at the start of the epidemic's outbreak in Mexico. Veracruz state is to erect a statue to the small boy suspected as being the first patient of swine flu to be modeled on the famous Manneken Pis statue of a child urinating in Brussels. Hernandez's role in putting his poor village of La Gloria on the map merited recognition in the shape of a small statue -- resembling the famous Belgian landmark -- Fidel Herrera Beltran, the governor of Veracruz state in eastern Mexico, told local media. AFP PHOTO/Pablo Spencer AFP

De voorlopers van het nieuwe influenzavirus, dat deze week zijn honderdste dode eiste, bleven bijna 20 jaar onopgemerkt. Dat komt doordat in Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië niemand griepvirussen analyseert bij varkens. Dat gebeurt wel uitgebreid in Azië en wat minder in Europa en Noord-Amerika. Maar daar is de voorloper van het Nieuwe Influenza A (H1N1), voorheen de Mexicaanse griep, nooit opgemerkt.

De varkensgriepvirussen van het type H1N1 zijn per continent verschillend, terwijl de H1N1-mensengriepvirussen wereldwijd een grote gelijkenis vertonen. Dat komt doordat varkens niet reizen en mensen wel. Dat schrijven bioinformatici van Columbia University in een deze week verschenen analyse van de overeenkomsten en verschillen tussen de in databases vastgelegde H1N1 varkens- en menseninfluenzavirussen (The New England Journal of Medicine, online, 28 mei). Het aantal patiënten dat bewezen de nieuwe griep heeft steeg deze week het hardst in de Verenigde Staten, van 5.700 naar 8.000. In Mexcio was er een stijging van 4.800 naar 4.900. In Mexico eiste het virus 14 mensenlevens, in de VS 3.

In Europa kwamen er deze week 166 patiënten bij, waarvan 91 in Groot-Brittannië. Dat land haalde daarmee Spanje in als het Europese land met de meeste zieken door het Nieuwe Influenza A (H1N1). Vrijwel alle Britse patiënten liepen de ziekte in het land zelf op. Ze waren niet net teruggekeerd uit Mexico of de Verenigde Staten. Bij een uitbraak rond de Welford Primary School in Birmingham werden 64 mensen ziek. Die school is tot midden volgende week dicht, om goed te worden schoongemaakt.

Meer aandacht hadden de Britten voor de sluiting van Eton College, de elitaire kostschool waar de prinsen William en Harry school gingen, omdat een 13-jarige leerling er de Mexicaanse griep heeft. Ook Eton College krijgt een schoonmaakbeurt en blijft dicht tot 7 juni.

Wim Köhler

    • Wim Köhler