KiesWijzerEuropa is wel degelijk transparant

Politicoloog André Krouwel is de maker van het kieskompas, een van de vele stemwijzers voor de Europese verkiezingen. Hij hekelt in deze krant van 26 mei de simpele vraagstelling van andere stemwijzers. ”Een stemwijzer hoort naar programma`s te kijken en het landschap te laten zien”, aldus Krouwel.

Iedereen die weleens een verkiezingsprogramma van een politieke partij heeft gelezen, weet dat daarin de mooiste dingen worden beloofd. Daarom kiezen sommige makers van stemwijzers ervoor om ook vragen op te nemen die betrekking hebben op de feitelijke opstelling van partijen in de afgelopen periode. Vooral als het om de niet altijd even doorzichtige Europese politiek gaat geen overbodige luxe.

Met de `kieswijzer Europa` op www.kiesWijzerEuropa.nl doen wij dat. In tegenstelling tot Krouwel pretenderen wij ook niet de mensen een stemadvies te geven. Het enige wat wij doen is laten zien op welke punten de mening van degene die invult overeenstemt met bepaalde partijen en met welke niet. In tegenstelling tot de wijzer van Krouwel is bij onze wijzer ook precies te zien hoe de score tot stand is gekomen. Transparanter kan het niet. En hoe zwaar mensen bepaalde aspecten laten wegen, mogen ze van ons helemaal zelf weten. Net als verschillende andere wijzers geven wij een vergelijking en geen stemadvies.

Willem Bos KiesWijzerEuropa