Hollands Facebook kitesurfer Christiaan Brouwer

Zuid-Afrika

Christiaan Brouwer is professioneel kitesurfer. Dit weekeinde is hij te zien in Noordwijk bij het Kite Board Open, met wedstrijden en demonstraties. Hij doet bestuurswerk voor de Nederlandse Kiteboard Vereniging.

Kitesurfen, dat was toch.... ?

„Een heel grote vlieger aan een plankje dat lijkt op een snowboard. Een kruising van zeilen, surfen, vliegeren, skateboarden.”

En wat is de bedoeling: hard over het water of hoog de lucht in?

„Allebei. Er zijn verschillende disciplines: wave, speed en freestyle. Freestylers zijn de ballerina’s, rookies die tien meter de lucht in springen, drie keer draaien en het bord van hun voeten schieten...”

Rookies...?

„Dat zijn de jonge gasten, de nog niet gesponsorde wedstrijdkiters. Bij de Kite Board Open zorgen zij voor de ‘wow-factor’.”

Was kitesurfen niet die sport waarbij elk weekeinde iemand hard uit de lucht valt?

„Kitesurfen is een extreme sport. Dat trekt mensen aan die van de kick houden. Jongens met een auto uit de BMW 1-serie. Die gaan een dagje kiteboarden alsof het mountainbiken is, of lasergamen. Maar ik ga ook niet naar een duikwinkel voor een zuurstoffles en duik meteen de Noordzee in. Een paar lessen vooraf bij een erkende school, is money well spent. Je moet respect hebben voor de elementen. De kleinste vlieger is zeven vierkante meter, en met wat wind erop kan het hard gaan.”

Jij bent nog helemaal heel?

„Ik doe het nu negen jaar, ik heb nooit wat gehad. Nou ja, één rib, hier links staat een beetje scheef, en mijn linkerringvinger is wat schuin. Maar nooit iets ergs.”

Negen jaar? Dus toen je begon, was je...?

„16. Mijn ouders hebben een huisje op Terschelling. Als vakantiebaantje werkte ik in een vliegerwinkel. Kitesurfen bestond hier nog niet. Ik zag de eerste beelden van kitesurfers uit Hawaï komen. Toen heb ik een vlieger gepakt en een oude golfsurfplank en ben het gaan proberen op de Waddenzee. Zo ben ik gespot.”