Gaat u maar lekker sparen

Eindelijk komt er hulp voor liefdesgedupeerden zoals Patricia Paay, Jan Smit of zijn ex Yolanthe. Op 6 juni kan iedereen met vlinders in zijn buik of een gebroken hart naar de polikliniek voor liefde en liefdesverdriet in het VU medisch centrum in Amsterdam. Elke depressieve dan wel euforische patiënt kan er voor 12,50 euro zijn verhaal kwijt, waarna de dokter zijn lijf checkt op concentraties van liefdesstoffen zoals dopamine en oxytocine.

Zoiets zou fantastisch zijn voor gedupeerden door hypotheken, pensioenen en beleggingsproducten. Die snakken naar een poli voor geld en geldstress, waar u, voor de prijs van een lunch, stoom mag afblazen bij een arts, die daarna checkt hoe de stress inwerkt op uw kortetermijngeheugen en oordeelsvermogen. En hoeveel cortisol er door uw lichaam raast. U verlaat de kliniek met een diagnose, ontspanningstips en de rustgevende raad: gaat u gewoon lekker sparen.

Wat!? Sparen? Dat brengt niks op! Dit veelgehoorde oordeel snijdt niet altijd hout. Weliswaar leverden aandelen mogelijk meer op, maar u moet risico’s spreiden. Sparen blijkt dan vaak een must. Immers, allerlei partijen beleggen al voor u, vaak zonder dat u het beseft. Dat kan flink mis gaan. Zo verloor uitvaartverzekeraar Yarden vorig jaar 43 miljoen euro, waardoor de leden hun winstuitkering mislopen. Bij de vakbonden FNV Bondgenoten en AbvaKabo FNV ging zelfs 70 miljoen euro op in rook, een kwart van de totale reserves.

Het is vreemd dat instituten voor leden en deelnemers zo loodzwaar inzetten op beleggen. Immers, 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf risicomijdend, toont een Nibud-onderzoek uit 2005. Institutionele beleggers menen echter dat beleggen veilig is, mits gedaan op de lange termijn. Dat is een gevaarlijke denkfout. Een lange horizon biedt weliswaar meer kansen om beleggingsverliezen te herstellen, maar ook meer kansen op één desastreuze koersdaling. Garanties hebt u dus niet.

Gaat u daarom alleen beleggen met geld waar u beleggingsrisico mee kunt én wilt lopen. En dus zeker niet met euro’s die (op den duur) broodnodig zijn voor hypotheekaflossing, vaste lasten, levensonderhoud, onverwachte uitgaven of pensioeninkomen. Kies bij twijfel altijd sparen, rekening houdend met de tips hierna. U meent dat dit te weinig opbrengt? Nou, dan spaart u toch gewoon wat meer?

1. Regel de maximale rente

De maximale spaarrentes op vrij opneembare tegoeden staan op www.rente-meter.nl (met tussenstreepje!) De spaarbanken op deze lijst vallen allemaal onder ons Depositogarantiestelsel. Dat zorgt dat u, bij een bankfaillissement, spaargeld terugkrijgt tot maximaal 100.000 euro per persoon per bank.

2. Hou het simpel

Een hogere spaarrente is soms haalbaar als u geld vastzet op een spaardeposito. De depositorentes staan op www.vanspaarbankveranderen.nl/depositometer. Een deposito is gunstig als de spaarrente zakt, maar u baalt als het geld muurvast staat terwijl de rente flink stijgt. Zomaar opnemen kan uitgesloten zijn, aan voorwaarden gebonden, opnamekosten vergen of veel spaarrendement schelen. Spel dus vooraf de depositovoorwaarden.

3. Mijd nepspaarvormen

Achtergestelde spaardeposito’s bieden weliswaar veel rente, maar zijn achtergestelde leningen. Bij een bankfaillissement staat u daardoor achteraan in de rij van schuldeisers, en kunt u al uw geld kwijtraken. Voorbeelden zijn het Friesland Bank Kapitaaldeposito en het DSB Bank Achtergesteld Deposito.

Lees meer van Erica Verdegaal op www.nrcnext.nl/verdegaal

    • Erica Verdegaal