Er zijn alternatieven voor Rio Tinto

Rio Tinto moet zich voorbereiden op een supergrote claimemissie. De beurskoers van het Brits-Ausralische mijnbouwconcern is met bijna 50 procent gestegen sinds het in februari akkoord ging met een injectie van 19,5 miljard dollar door het Chinese concern Chinalco. Ook de aandelenmarkten zijn erop vooruitgegaan. Het is nu duidelijk dat Rio een manier heeft om zijn financieringsproblemen op te lossen, die niet inhoudt dat men invloed moet afstaan aan de grootste klant.

De Chinalco-oplossing was misschien verstandig toen Rio weinig opties voorhanden had om te voldoen aan zijn schuldverplichtingen ter waarde van 19 miljard dollar. Maar de transactie kent diverse problemen. Door de belofte van Chinalco om 7,2 miljard te injecteren via converteerbare obligaties, en nog eens 12,3 miljard uit te geven aan minderheidsbelangen in mijnbouwbezittingen, zou het Chinese concern 18 procent van Rio in handen krijgen. De overige aandeelhouders mochten niet meedoen, en Chinalco zou twee bestuurszetels krijgen.

De aandeelhouders van Rio verzetten zich terecht tegen deze strategische oplossing. Chinalco zou uiteindelijk in de positie komen om invloed uit te oefenen op de prijsstelling van ijzererts. Zijn grote aanwezigheid in het concern zou Rio ook kunnen hinderen bij het aangaan van deals met andere mijnbouwbedrijven, zoals BHP.

Naar verluidt zou Chinalco bereid zijn wat water bij de wijn te doen, mits dit betekent dat de uitgifte van converteerbare obligaties wordt herzien. Geen wonder. De koers van Rio is onlangs gestegen tot boven de conversiekoers die voor één tranche van de obligaties was vastgesteld, en de couponrente van 9 procent lijkt relatief hoog.

Maar Rio zou helemaal van de Chinalco-deal moeten afzien. Het concern moet vrijwel zeker een claimemissie van 12 miljard dollar gewaarborgd kunnen krijgen. Een deel van de belangrijkste aandeelhouders zou ook een korting van het dividend willen accepteren om de komende twee jaar nog eens 3,5 miljard op te hoesten. De resterende 4 miljard zou kunnen voortvloeien uit andere belangenverkopen.

Er is nog steeds een kans dat concurrent BHP met een tegenvoorstel komt. Rio zou Chinalco ook niet graag voor het hoofd stoten. Maar de Chinezen zouden niet zo makkelijk wraak kunnen nemen door op concurrerende leveranciers over te stappen. Bovendien kan de Australische toezichthouder voorwaarden aan de transactie verbinden, hetgeen Rio het excuus kan geven voor een terugtrekking. Hoe dan ook moet Rio orde op zaken te stellen. Een claimemissie lijkt een goed begin.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: breakingviews.com

    • Una Galani