Dr. Zeepaard test bubblegum

de proefjesfabriek

Wist je dat kauwgom en bubblegum verschillend zijn? Met ‘gewone’ kauwgom kun je geen goede grote bellen blazen. Maar bubblegum wordt van een speciaal soort rubber gemaakt, waarmee je hele goede bellen kunt blazen. Behalve rubber zitten er in bubblegum ook suiker en bijvoorbeeld smaakstoffen. In dit proefje ga je onderzoeken of bubblegum meer, minder of evenveel weegt na het kauwen.

Wat heb je nodig?

Pakje niet suikervrije bubblegum, keukenweegschaal of een brievenweger, 2 vrienden of vriendinnen, schrijfblok, pen

Wat moet je doen?

- Haal 3 stukjes bubblegum uit de verpakking.

- Leg ze op de weegschaal.

- Schrijf op hoeveel de 3 stukjes bubblegum wegen.

- Geef je vrienden een stukje bubblegum.

- Neem zelf ook een stukje.

- Kauw allemaal 10 minuten op de bubbelgum.

- Weeg de stukjes bubblegum nu nog eens.

Weegt de bubblegum meer, minder of hetzelfde als voor het kauwen?

Hoe kan dat? In bubblegum zit een heleboel suiker. Tijdens het kauwen lost de suiker op in je speeksel. Daardoor weegt je bubblegum minder na het kauwen. Je bubblegum kan wel meer dan de helft minder wegen na het kauwen. Bij het kauwen van bubblegum krijg je dus heel veel suiker binnen. Na tien minuten kauwen is de meeste suiker al opgelost. Meestal is de smaak van je bubblegum dan ook verdwenen.

TIP:

Kijk of je de proef ook kunt doen met suikervrije kauwgom.

Met dank aan Janine van Driel Krol van de Stichting C3.

Meer op: www.c3.nl/kids

Of: www.nrc.nl/kleinewetenschap