Dodental van oorlog in Sri Lanka betwist

De Sri-Lankese regering heeft gisteren met klem een bericht uit het Britse dagblad The Times ontkend dat in de laatste weken van de oorlog ruim 20.000 burgers zijn omgekomen. De krant zegt zich te baseren op vertrouwelijke gegevens van de Verenigde Naties.

De VN maakten eind april bekend dat sinds februari 6.500 burgers zijn gedood bij het offensief van het leger om de Tamil Tijgers te verdrijven uit hun laatste territorium. The Times haalt anonieme VN-medewerkers aan die zeggen dat daarna, in de periode tot 19 mei, gemiddeld duizend burgers per dag zijn omgekomen. Op 18 mei doodde het leger de leider van de Tamil Tijgers, Velupillai Prabhakaran.

In de laatste periode van de oorlog zaten enkele honderdduizenden Tamils vast in de kleine kuststrook die de rebellen nog in handen hadden. Mensenrechtenorganisaties en lokale artsen stellen dat de Tamil Tijgers de burgers inzetten als menselijk schild, en het leger te weinig deed om hen te ontzien tijdens artilleriebeschietingen. De regering van president Rajapaksa heeft gezegd dat het leger sinds 27 april is gestopt met het gebruik van zwaar geschut in het gebied. Verder ontkent de regering dat er burgerslachtoffers zijn gevallen door militair optreden.

Over de aantijgingen in The Times zegt de regering dat die geheel onjuist zijn. „Het is een eenvoudig feit dat Sri Lanka een verwerpelijke terroristische groep heeft uitgeschakeld en daarbij meer dan 250.000 gijzelaars heeft bevrijd die [..] als menselijk schild werden vastgehouden”, aldus een hoge functionaris van Buitenlandse Zaken in Colombo.

Een woordvoerster van de VN-noodhulporganisatie OCHA zei echter dat het bericht is gebaseerd op „goed ingelichte” bronnen en dat een „onacceptabel” aantal burgers is gedood. De Franse krant Le Monde schreef op basis van VN-bronnen dat de dodentallen niet openbaar gemaakt zijn om de regering niet tegen de haren in te strijken. Hulporganisaties, waaronder het Internationale Rode Kruis, krijgen nog altijd geen vrije toegang tot de kampen waar de regering nu de honderdduizenden ontheemde Tamils vasthoudt. Journalisten mogen de kampen alleen onder militaire begeleiding betreden. (AP, Reuters, AFP, BBC)