De vrijwilliger

Vrijwilligers smeren broodjes in de kantine van Rugby Club Tilburg. 23/5/2009 Foto Freddy Rikken Rugbyclub Tilburg Kantineploeg Rikken, Freddy

Even belangrijk als het spel is het sociale gebeuren. Dat na afloop in de clubkantine plaatsvindt, ‘de derde helft’ wordt genoemd en waarbij er nog(al) wat wordt gegeten en gedronken. Deze informatie stamt uit het clubblad van de Rugby Club Tilburg. Waarvan speelvelden en clubhuis zich in een betere buitenwijk van de voormalige textielstad bevinden. De derde helft heeft constante zorg en aandacht nodig in de vorm van vrijwillige tap -, bar -, kantine - en poetsdiensten. Bij een groot toernooi als het Open Brabantse kampioenschap dient frituurvet vers, de vriezer gevuld en bier gekoeld te zijn en velden en clubhuis er perfect bij te liggen. Honderden witte bolletjes en puntjes worden door de dames – die even later als speelsters over, in en onder het gras denderen – met goed voor hart en bloedvatenboter besmeerd en vervolgens ruimhartig met ham, kaas, tomaat en komkommer afgewerkt. Bananen worden in rieten mandjes gevleid en veertig kilo sparerib wordt gemarineerd voor de barbecue na afloop. Kilo’s frituurwaar zullen die dag in het spetterende vet duiken want na een wedstrijd zullen spelers en speelsters om iets baggervets gaan smeken. De bar- en kantineopbrengst duikt eveneens in de clubkas en voor al die werkwilligen is er jaarlijks een vrijwilligersfeest. En is het wedstrijdseizoen voorbij, dan dienen vriezer en fusten leegverkocht en schoon en klaar te zijn voor het komende jaar.

Dit is de vierde aflevering in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken