De Vries overweegt tweede fonds

Een geliefd beursfonds zijn met snel oplopende waarde is prettig, maar het kan ook nadelig zijn.

Peter Paul de Vries, directeur en grootaandeelhouder van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8, waarschuwde afgelopen woensdag beleggers in een persbericht dat door het beperkte aantal vrij verhandelbare aandelen, schommelingen in de koers „bovengemiddeld” kunnen zijn. Dat zou voor beleggers wel eens onrealistische verwachtingen kunnen wekken.

Gisteravond kondigde De Vries op radiostation BNR een mogelijke remedie hiervoor aan: hij overweegt om naast Value8 een tweede fonds te starten. Beleggers die van zijn aanpak gecharmeerd zijn kunnen ook hier geld in steken.

Het plan voor een tweede fonds, zegt De Vries in een telefonische toelichting, is niet voortgekomen uit de recente koersspurt van het aandeel Value8 (van 6 euro maar 17,20 euro in een paar weken). „Maar we hebben voor het tweede fonds wel contact met beleggers, en er is zeker belangstelling voor.”

Het nieuwe fonds wil zich exclusief toeleggen op „de groene sector”, startende private bedrijven die actief zijn op milieugebied. De Vries heeft een aantal concrete projecten op het oog. Het fonds moet geen Econcern worden, waarschuwde De Vries in het programma The Friday Move, waarin hij met presentator Wilfred Genee ook nog een ‘Crisis Karaoke’ zong. „Geen fonds met een hele hoop geld dat vervolgens door slecht management uit elkaar valt.” Omdat De Vries er ook zelf geld in wil stoppen, „wordt er goed op de centen gelet”. Het fonds zal vermoedelijk een aparte beursnotering krijgen, maar wel worden beheerd door het management van Value8.

Value8 kende sinds de lancering in september een snelle groei. De Vries nam het bestaande beursfonds Exendis over en bouwde het om tot een investeringsmaatschappij met een nieuwe naam. Value8 deed sindsdien drie investeringen. In januari in het medisch bedrijf SutureAid, dat een een techniek heeft ontwikkeld die voorkomt dat artsen bij het hechten zichzelf in de vingers prikken. In maart volgde een participatie in de Curaçaose investeringsmaatschappij EDCC, dat onder meer een belang heeft in meubelontwerper Dutch Gelderland Group. Gisteren kondigde Value8 zijn derde investering aan in internetbedrijf Games Factory Online.

Peter Paul de Vries profiteert overigens zelf het meest van de recente waardestijging van de investeringsmaatschappij. Hij bezit 84 procent van de aandelen, dat nu een kleine 3,5 miljoen euro waard is. Door de financiering van Games Factory zal zijn belang verwateren tot rond de 76 procent. Toen hij in september vorig jaar in het beursavontuur stapte stak hij er ruim zeven ton in.