De stem van Gevederd Europa

Wat stemmen deze vogels volgende week, op 4 juni, bij de verkiezing van het Europese parlement? Zijn ze voor of tegen de EU? Een inventarisatie.

Aalscholver: „Ik stem zeker op een anti-EU partij. Er zijn Europarlementariërs die pleiten om ons aalscholvers in heel Europa af te schieten, omdat we met te veel zouden zijn. En omdat we te veel vissen zouden wegsnaaien voor de zielige vissers. Bullshit. Een stem voor de EU is een stem voor een dode aalscholver.”

Gier: „Jaren hebben mijn soortgenoten en ik in de Pyreneeën geleden onder de EU-regels dat boeren geen dode koeien mochten laten liggen op de bergweiden. Gekke-koeienziekte! We hadden weinig of niks te eten dankzij de EU. We moesten soms zelfs helemaal naar Nederland vliegen om nog een dood konijn te verschalken. Inmiddels is die regel teruggedraaid, maar ik heb mijn bekomst van de Europese Unie en haar regels. Ik zeg EU, nee bedankt.'

Brandgans:„Namens alle wilde ganzen en andere trekvogels zou ik een sterk pro-Europees geluid willen laten horen. De vogelrichtlijn is super! Wij worden beschermd. We hebben speciale beschermde plekken om te eten en broeden. OK, er wordt nog verjaagd en gejaagd, er is vanuit ons standpunt wat af te dingen op het EU-landbouwbeleid. Maar in grote lijnen: top. Ook onze tamme ganzenbroeders krijgen EU-steun. De Europese Unie probeert al zeker vier jaar het dons plukken van levende ganzen tegen te gaan. Elke verstandige gans stemt voor Europese Unie.”

Huismus: „Ik twijfel nog. Zal ik wel gaan stemmen? Ik red me als soort nog wel. Ook zonder de EU. Maar aan de andere kant. Ik ben wel in heel Europa een vogel op zijn retour. Ik kan wel wat Europese bescherming gebruiken. Je moet groot durven denken, dat is een must in deze moderne wereld. En waarom zouden alleen de lepelaar, de ortolaan en de roerdomp van de Europese regelgeving profiteren en ik niet? Ja, ik stem toch maar voor de EU.”

Reageren kan op achterpagina@nrc.nl of tweet via twitter: www.twitter/gevederdeuropa

    • Paul Steenhuis