Botbreuken van spooksoldaten

Dr. Timothy Kuklo (FOTO WASHINGTON UNIVERSITY) WASHINGTON UNIVERSITY

Spooksoldaten had dr. Timothy Kuklo op zijn operatietafel in het militaire Walter Reed Hospital in Washington DC. Ze hadden ernstige, open scheenbeenbreuken, opgelopen in Irak, maar ze herstelden fantastisch. Ook dankzij het gebruik van rh-BMP-2, een menselijk eiwit dat botgroei versnelt. Het is een product van fabrikant Medtronic. Kuklo behandelde 138 soldaten, meest met akelige schot- of scherfwonden.

Maar zoveel soldaten met zulke wonden waren er helemaal niet in de tijd dat Kuklo in het Walter Reed werkte, zei geneesheer-directeur kolonel Norvell Coots half mei tegen de New York Times. Een onderzoekscommissie had dat uitgezocht.

Kuklo was een snel beroemd wordende orthopeed. De publicatie over zijn werk in het Walter Reed zou daar zeker aan bijdragen. Zijn artikel verscheen vorig jaar augustus in het Journal of Bone and Joint Surgery. Kuklo werd adviseur van Medtronic en kreeg een aanstelling aan Washington University.

De zaak ging stinken toen een mede-auteur de tijdschriftredactie liet weten niets te weten van een mede-auteurschap. De handtekeningen op het manuscript bleken vervalst. Ook die van de drie andere mede-auteurs.

Al in maart van dit jaar heeft de redactie van het tijdschrift het artikel teruggetrokken vanwege fraude. Het duurde nog tot deze maand voordat de lekenpers erover ging schrijven. Als eerste de New York Times. Pas vorige week is Kuklo door zijn nieuwe baas op langdurig verlof gestuurd.

    • Wim Köhler