Bondageglamour

Aynouk Tan draagt: Rubberen jurkje: De Mask, www.demask.com € 399. Armband linkerhand: De Mask, www.demask.com € 90 Armband rechterhand: Dolce & Gabbana via Ace Juweliers www.acejeweler s.com € 169 Zweepje: Webers Holland. www.weber sholland.nl € 60 Dennis Duijnhouwer
Aynouk Tan draagt: Rubberen jurkje: De Mask, www.demask.com € 399. Armband linkerhand: De Mask, www.demask.com € 90 Armband rechterhand: Dolce & Gabbana via Ace Juweliers www.acejeweler s.com € 169 Zweepje: Webers Holland. www.weber sholland.nl € 60 Dennis Duijnhouwer Duijnhouwer, Dennis

Sinds mensenheugenis is seks een essentieel onderdeel van het modebeeld. Waren het in de 18de eeuw de buste en de kont die in frivole jurken verleidden, in de jaren veertig waren het de kokerrok en de rode lippenstift die mannen het hoofd op hol brachten.

Dit voorjaar kozen ontwerpers voor een erg letterlijke verwijzing naar seks. Hun collecties zitten vol referenties naar bondage en SM. Riccardo Tisci maakte voor Givenchy leren broeken die het model hebben van ‘chaps’ (cowboybroeken met open kruis). Narciso Rodriguez ontwierp jurkjes met stroken die strak rondom het lichaam gebonden zijn.

Maar het was de jonge, Londense ontwerper Gareth Pugh die de trend een paar jaar geleden introduceerde. Pugh, die bekend staat als het enfant terrible van de mode, liet zich inspireren door de uitbundige kledingstijl van zijn vrienden in het uitgaansleven. Ze droegen latex maskers en enorme zwarte bontjassen, grove zilveren kettingen en zwarte lipstick. Pugh’s veelgeprezen handschrift kreeg de naam ‘bondageglamour met een randje gothic’.

Het is een krachtige vrouw die Pugh en collega-ontwerpers schetsen. Vol lust en passie maar, in tegenstelling tot vroeger, niet met als doel de andere sekse het hoofd op hol te brengen. Deze vrouw is zelfverzekerd en gebruikt seks om haar macht te vieren. Wie zich voor een dag, of nacht, zo’n vrouw wil wanen, heb ik één tip: rubber.

    • Aynouk Tan