Aanvaller Elia debuteert in selectie Oranje

Eljero Elia is door bondscoach Bert van Marwijk voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland (uit) en Noorwegen (thuis).

Het is de beloning voor de 22-jarige linkerspits van FC Twente na een goed seizoen. Onlangs werd hij ook al verkozen tot talent van het jaar. Elia maakte negen competitietreffers voor Twente. Hij is te karakteriseren als een stijlvolle voetballer die een tegenstander uitspeelt, maar ook oog houdt voor de (vrije) positie van de medespelers. Een vroege voorzet, die hij ver voor de achterlijn inzet, vormt zijn specialiteit.

Er kwam minimaal één plek vrij in het keurkorps van Oranje omdat Wesley Sneijder (Real Madrid) nog niet hersteld is van een hamstringblessure. Ibrahim Afellay (PSV) haakte al eerder af met een enkelkwetsuur.

Elia, die zich momenteel ook oriënteert op een nieuwe werkgever en kan kiezen uit clubs als Arsenal en HSV, heeft in de selectie wel concurrentie van Ryan Babel (Liverpool) en Arjen Robben (Real Madrid). Beiden zijn ook aanvallende middenvelders voor de linkerflank. Robin van Persie liet gisteren in Parijs operatief zijn verstandskiezen verwijderen. De verwachting is dat hij vanaf dinsdag, als Oranje voor het eerst bij elkaar komt, voluit kan meetrainen.

Het valt verder op dat Van Marwijk twee keepers heeft uitgenodigd die een turbulent seizoen achter de rug hebben: Maarten Stekelenburg en Henk Timmer. De laatste had een dramatisch afscheid bij Feyenoord, dat zijn contract niet verlengt, door in totaal zeven treffers te incasseren in twee duels tegen NAC voor de nacompetitie. Stekelenburg heeft de laatste weken alleen gekeept in de afsluitende competitiewedstrijd van Ajax tegen FC Twente en een paar duels in de beloftencompetitie. De verwachting is dat hij niettemin in Reykjavik onder de lat staat.

Nederland speelt op zaterdag6 juni eerst in IJsland. In dat duel volstaat een overwinning voor directe kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika (2010). De thuiswedstrijd tegen Noorwegen staat voor woensdag 10 juni in de Kuip in Rotterdam op het programma. Oranje is na vijf duels in groep 9 nog zonder puntverlies. Bij een nieuwe zege heeft het Nederlands elftal als enige Europees land in de huidige kwalificatiereeks acht keer achter elkaar gewonnen.

Klaas Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Maarten Stekelenburg, Robin van Persie en Rafael van der Vaart zijn voor het thuisduel met Noorwegen geschorst als ze in IJsland een kaart krijgen.