Wolfsen overleeft motie van wantrouwen

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen heeft gisteren een motie van wantrouwen overleefd. SP, Leefbaar Utrecht en Groep Mossel eisten het ontslag van de burgemeester, vanwege zijn druk op twee kranten om een hem onwelgevallig artikel over zijn pensionkostenvergoeding niet te publiceren. De motie haalde het niet: acht raadsleden stemden vóór en 35 tegen.

Wolfsen kwam vorige maand in opspraak nadat was gebleken dat hij de uitgever van een huis-aan-huisblad had weten om te praten een stuk niet te plaatsen. Hij erkende toen schuld en beloofde beterschap. De affaire kreeg een vervolg nadat hij ook e-mails bleek te hebben gestuurd aan de leiding van het AD, waarin hij vroeg corrigerend op te treden tegen de verslaggever. Het artikel is nooit verschenen, de verslaggever werd overgeplaatst. Adjunct-hoofdredacteur Arjeh Kalmann diende vorige week zijn ontslag in, naar gisteren bleek niet vrijwillig. Zelf ontkende hij in de krant een verband tussen zijn vertrek en de affaire Wolfsen, maar volgens hoofdredacteur Jan Bonjer is er wel een direct verband.

Volgens de indieners van de motie had de burgemeester eerder ten onrechte ontkend dat hij druk op AD had uitgeoefend. „Ik zal wijzer, steviger en met nog meer energie aan de slag gaan in deze stad”, zei Wolfsen gisteren.

Op dinsdag 2 juni in NRC Handelsblad een profiel van burgemeester Wolfsen.