Wanneer mogen we uitslag weten?

Wordt komende donderdag als Nederland heeft gestemd, de uitslag direct bekendgemaakt? De meeste landen van de Unie stemmen pas op zondag 7 juni. Om beïnvloeding te voorkomen heeft de EU in het verleden bepaald dat de uitslag in de lidstaten pas mocht worden geopenbaard als iedereen had gestemd. Een formele redenering aangezien exitpolls zeer nauwkeurig de uitslag weten te voorspellen.

Daarom wordt sinds de vorige verkiezingen gezegd dat alleen de officiële uitslag pas na de sluiting van alle stembussen bekend mag worden gemaakt. Maar wat is officieel? Volgens Nederland is dit het proces-verbaal van het Centraal Stembureau dat veelal pas een week na de verkiezingen wordt vastgesteld. Gemeenten mogen gerust op de avond zelf bekendmaken hoe er is gestemd. Alle gemeenten bij elkaar opgeteld geeft de uitslag. Zo gebeurde het dus ook vijf jaar geleden, tot groot ongenoegen van de Europese Commissie, die Nederland met het Hof van Justitie dreigde.

Het is bij dreigen gebleven. Vandaar dat staatssecretaris Ank Bijleveld op aandringen van de Kamer vorig jaar Brussel in een brief vroeg of Nederland toch volgens de regels handelde. Op antwoord wacht ze nog steeds. Nederland gaat donderdag tellen.