Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. Verslag van de uitreiking van de Willems-Orde. De dapperheidsonderscheiding voor bewezen moed, beleid en trouw wordt voor het eerst sinds 50 jaar weer uitgereikt en gaat naar kapitein Marco Kroon, in 2006 commandant van een peloton commando’s in Afghanistan. Hij voerde meerdaagse operaties uit, vroeg met gevaar voor eigen leven luchtsteun aan en wist met zijn manschappen nachtelijke aanvallen af te slaan. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over de strijd van Eric Verberne tegen overgewicht. Een jaar geleden woog hij 300 kilo als gevolg van eetbuien. Eric: „Twaalf frikadellen speciaal, twee broden, twee flessen cola, rijst en havermout: dat was een eetbui”. Verberne krijgt het advies om af te vallen, anders sterft hij binnen vijf jaar. Zijn maag en dunne darm worden operatief verkleind. Dan begint de afvalrace. Het streefgewicht is 100 kilo en dan meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova Politiek. Rechtstreekse uitzending vooruitlopend op de Europese verkiezingen met o.m een debat tussen Jan Marijnissen en Neelie Kroes over ‘meer of minder Europa’, bekendmaking van de beste debater onder de Nederlandse Europese lijsttrekkers en de politieke barometer. Ned.2, 22.15-23.00u.

Praatprogramma

Uitgelezen. Boekenprogramma. Presentatrice Karin Giphart spreekt met columniste en (thriller)schrijfster Esther Verhoef en met haar man Berry. Samen schreven zij in 2006 onder het pseudoniem Escober in 2006 Chaos, een thriller over een Britse ex-militair. Het Gesprek, 18.00-19.00u.

De wereld draait door. De laatste uitzending van het seizoen is een zogenoemde media-uitzending waarin de actualiteiten worden besproken met Jan Mulder, Fons van Westerloo en Arie Boomsma. Muziek van Lucky Fonz III. De zendtijd zal worden opgevuld door de ‘zomerse’ talkshow De zomer draait door. Op 31 augustus begint het nieuwe seizoen van De wereld draait door. Ned.3, 19.30-20.20u.

Vrouw en paard. Vijfde aflevering van discussieprogramma waarin vijf vrouwen met elkaar en met gasten praten over de actualiteit. Het panel, dat bestaat uit Gerti Bierenbroodspot, Sanne Wallis de Vries, Fidan Ekiz, Heleen Mees en Carrie Jansen, praat onder meer over nertsfokkerijen met CDA-politicus Ger Koopmans en over het groeiende aantal Britse vrouwen van 45-plus dat een jongere man zoekt. Ned.2, 21.20-22.00u.

Hardtalk. Debbie Purdy, een voorvechtster voor euthanasie, is te gast. Ze heeft multiple sclerosis, een ongeneeslijke ziekte die haar langzaam maar zeker fysiek sloopt. Purdy wil zelf besluiten wanneer ze sterft. Het Gesprek, 23.00-23.30u.

Friday Night with Jonathan Ross. Ross ontvangt onder anderen de actrice Joanna Lumley die een succesvolle politieke actie voerde voor de Ghurka’s, en Brandon Flowers, de muzikale leider van The Killers. BBC1, 23.35-0.35u.

Documentaire

Een klasse apart – vijf jaar later. Deel 7 van een achtdelige serie over de Amsterdamse Kingmaschool, die onderwijs biedt aan verstandelijk gehandicapte kinderen van wie velen opgroeien in achterstandsgezinnen. Vijf jaar geleden volgden de documentairemakers Mascha en Manfred Poppenk enkele leerlingen van de school, hoe gaat het nu met de kinderen? Ned.2, 19.50-20.25u.

Het uur van de wolf: Phil Spector spreekt. Documentaire over de legendarische en excentrieke muziekproducer Phil Spector, geroemd om zijn muzikale genie en gevreesd om zijn onvoorspelbare woede-uitbarstingen. Hij verandert popmuziek in de jaren zestig dramatisch met zijn ‘wall of sound’. Spector werd na een slepend proces van vijf jaar schuldig bevonden aan doodslag op actrice Lana Clarkson. Vandaag wordt de strafmaat bekend. In de documentaire geeft Spector na een langdurige mediastilte zijn visie op de gebeurtenissen. Ned.2, 23.06-0.50u.

Amusement

Het programma van Wim Helsen. Praatprogramma met de Belgische cabaretier als presentator. Vandaag zijn de gasten o.a. Erik de Viking en seksuologe Barbara Van Esbroeck. Ook een discussie over een dove sinterklaas. Canvas, 20.40-21.25u.

sport

Sporza: Roland Garros. Samenvattingen van de vandaag gespeelde wedstrijden op Roland Garros in Parijs. Eén, 1.35-2.20u.