VN-onderzoek naar Sri Lanka afgewezen

Genève. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft een voorstel om een onderzoek in te stellen naar mensenrechtenschendingen in Sri Lanka afgewezen. Ook een oproep tot vrije toegang voor hulporganisaties in de ontheemdenkampen is afgewezen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, zei tijdens een spoedvergadering van de raad in Genève dat er een „onafhankelijk en geloofwaardig internationaal onderzoek“ moet komen naar de beschuldiging dat de Tamil Tijgers burgers hebben vastgehouden in het conflictgebied. Ook wil zij onderzoeken of het waar is dat het leger zwaar geschut heeft ingezet in dat gebied terwijl burgers er vastzaten. Het leger zou verder rebellen van de Tamil Tijgers die zich wilden overgeven hebben gedood. Tien dagen geleden riep de Sri-Lankese regering de overwinning uit op de Tamil Tijgers, na een kwart eeuw oorlog.