Van Roemeens talent naar Deense nummer 1, en terug

Coach Groeneveld leidt de talenten Wozniacki en Cirstea verder op Roland Garros.

De Deense en de Roemeense staan uitgerekend tegenover elkaar in de derde ronde.

Sven Groeneveld (43) maakt overuren op Roland Garros. De Nederlandse coach, die namens kledingsponsor Adidas de twee proftennissters Carlona Wozniacki (18) en Sorana Cirstea (19) begeleidt, snelt van baan 2 vliegensvlug naar het court Suzanne Lenglen. In de loop van de middag haalt Groeneveld opgelucht adem als hij de twee beloftes ten koste van respectievelijk Jill Craybas en Alize Cornet naar de derde ronde van de Open Franse Tenniskampioenschappen heeft geloodst. De coach moet morgen verplicht gas terugnemen, want dan treffen zijn Deense en Roemeense cliënten elkaar in de derde ronde. En volgens de regels van de Duitse kledingsponsor mag Groeneveld niet coachen tegen een speelster uit de eigen ‘stal’. „Ja, zo is dat nu eenmaal. Niets aan te doen”, zegt de oud-tennisser vlak na de zege van Wozniacki op Craybas.

Op baan 2 van Roland Garros maakt Groeneveld eerder op de dag een bezorgde indruk als het Deense supertalent zich met een ingetapete schouder gaat warm slaan. Wozniacki heeft zichzelf een dag daarvoor in het dubbelspel aan de zijde van Cirstea ernstig geblesseerd. Uit de eerste onderzoeken van de dienstdoende fysiotherapeut is de precieze aard van de kwetsuur niet vast komen te staan. Groeneveld heeft de nummer tien van de wereld in elk geval opgedragen haar eigen spel te spelen.

Direct na de eerste slagenwisselingen wordt duidelijk dat de nummer één van Denemarken vandaag zichzelf niet is. De eerste opslagen van Wozniacki komen niet boven de 130 kilometer per uur. Snelheden die ze doorgaans met een tweede service produceert. Groeneveld probeert de geïrriteerde blondine tot rust te manen. Op fluistertoon richt hij zich een paar keer tot Piotr en Anna Wozniacki, die hun dochter al jaren bijstaan op weg naar de top.

Wozniacki sleept zich met een verbeten gezicht over de baan en speelt zichtbaar op halve kracht. Ze bezit zo veel talent dat haar Amerikaanse tegenstandster zelfs nu weinig tot geen kans maakt. Na een uur en negentien minuten is de klus in twee sets geklaard: 6-1 en 6-4. Groeneveld feliciteert Wozniacki met haar prestatie, maar is niet tevreden met haar optreden. „Je ziet dat ze te veel bezig is met haar blessure. Daardoor wordt het een mentale wedstrijd. Aan de andere kant is het knap van een meisje van achttien dat ze zich toch gewoon staande houdt. Daaraan kun je zien hoever ze nu al is”, zegt Groeneveld.

Wozniacki geldt als één van de revelaties van het tennisseizoen. Onder de vleugels van Groeneveld heeft de leeftijdsgenote van de Nederlandse Arantxa Rus zich van een aanstormend talent razendsnel ontwikkeld tot een toptienspeelster. Dit jaar heeft ze WTA-finales in Ponte Vedra Beach, Charleston en Madrid gespeeld, waarmee ze na nummer één van de wereld Dinara Safina de succesvolste gravelspeelster van 2009 is.

De populairste sportvrouw van Denemarken is zeer te spreken over het team dat haar begeleidt. „Ik werk sinds de US Open samen met Groeneveld, maar eigenlijk zie ik mijn vader als mijn belangrijkste coach”, zegt Wozniacki in de persruimte van Roland Garros. „Ik maak deel uit van het talentenprogramma van Adidas. Het is heel leuk om met een aantal andere profspelers samen te werken.”

Wozniacki is onlangs samen met Groeneveld en haar collega Cirstea op bezoek geweest in Las Vegas voor een aantal trainingssessies met Gil Reyes. De fitnessgoeroe wendde de komst van de twee Europese tennistalenten aan om André Agassi en Steffi Graf klaar te stomen voor een demonstratiewedstrijd op Wimbledon. Wozniacki: „Ik ben daar in een korte periode sneller, sterker en beter geworden. Het was fantastisch om Agassi te ontmoeten. Ik heb veel dingen van hem geleerd.”

Groeneveld lacht als de trainingen met Agassi en Graf ter sprake komen. „Op een gegeven moment speelde Graf tegen Cirstea. Maar dat ging zo hard dat ik aan Graf moest vragen of het een tempo lager kon. Ze mag dan misschien 39 jaar zijn, maar ze haalt nog altijd een enorm hoog niveau. Ongelooflijk.”

Groeneveld zal morgen als een neutrale toeschouwer langs de baan plaatsnemen als Wozniacki en Cirstea elkaar bestrijden om een plek in de vierde ronde van Roland Garros. Groeneveld: „Het zal voor Wozniacki nu een heel andere partij worden dan tegen Craybas. Al is het alleen maar omdat Cirstea precies weet met welke blessure Wozniacki kampt. Voor mij is het interessant om te zien hoe de beide dames met dit gegeven zullen omgaan. Ik zal dat allemaal eens rustig gaan bekijken.”

    • Koen Greven