Spanning Korea's loopt verder op

Basisschoolleerlingen in Seoul, Zuid-Korea, krijgen les in het gebruik van gasmaskers bij een mogelijke kernaanval. (Foto AP) Basisschoolleerlingen in Seoul, Zuid-Korea, krijgen les in het gebruik van gasmaskers bij een mogelijke kernaanval. Foto AP South Korean elementary school students wearing gas masks while they participate in a lesson on how to use a gas mask in a nuclear attack in Seoul, South Korea, Thursday, May 28, 2009. South Korean and U.S. troops raised their alert Thursday to the highest level since 2006 after North Korea renounced its truce with the allied forces and threatened to strike any ships trying to intercept its vessels.(AP Photo/Ahn Young-joon) Associated Press

Zuid-Korea en Amerika hebben de staat van paraatheid van hun militairen aan de grens met Noord-Korea opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2006, toen Noord-Korea de eerste kernproef uitvoerde. De spanningen in de regio zijn opgelopen na een kernproef van Noord-Korea en de testlancering van raketten voor de korte afstand.

Het stalinistische regime verklaarde woensdag zich niet langer gebonden te achten aan de wapenstilstand uit 1953 en dreigt Zuid-Korea met een aanval als het land Noord-Koreaanse schepen onderschept.

In Zuid-Korea zijn 28.500 Amerikaanse troepen gestationeerd en in Japan 50.000. Zuid-Korea heeft volgens media in dat land anti-raketraketten en artillerie gestationeerd op vijf eilandjes voor de westkust van Noord-Korea. Pyonyang staat niet in voor veiligheid van de eilandjes en de scheepsvaart in de omgeving.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Japan en Zuid-Korea zijn het volgens diplomaten eens over het opleggen van extra sancties aan Noord-Korea. (Reuters)