Spaans gerechtshof opent onderzoek naar prominente rechter

Madrid. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft aangekondigd een vooronderzoek te openen naar de prominente onderzoeksrechter Baltasar Garzón na een klacht over vermeend ambtsmisbruik. Garzón werkt bij de Spaanse centrale rechtbank die over georganiseerde misdaad en andere zware zaken gaat. Hij geniet internationale bekendheid sinds hij eind jaren negentig de Chileense oud-dictator generaal Pinochet probeerde te vervolgen. Het Hof besloot de klacht te onderzoeken die de ultraconservatieve ambtenarenvakbond Schone Handen tegen Garzón heeft ingediend wegens vermeend ambtsmisbruik. Hij zou dit vergrijp hebben gepleegd tijdens zijn recente pogingen om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de verdwijning van honderdduizend voornamelijk Republikeinse Spanjaarden tijdens de Burgeroorlog (1936-39) en de daaropvolgende dictatuur. Dit initiatief leidde tot fel protest van Spaanse conservatieven.