Selectie Theater & Dans

Festival aan de Werf

Het Utrechtse Festival aan de Werf, dat zijn laatste weekend ingaat, belooft veel documentairetheater en andere voorstellingen die de werkelijkheid laten binnenlekken. In Black Tie van het Duitse Rimini Protokoll gaat een geadopteerd meisje op zoek naar haar roots. James Beckett speelt met jaloezieën in de installatie Blinds. De Libanese Rahib Mroué zoekt in The Inhabitants of Images naar gezichten die op mysterieuze wijze op foto’s verschijnen. Het Belgische Berlin toont een film over Moskou. T/m 31 mei. Festivalcentrum op het Neude. Inl: 030-2315355 of www.festivalaandewerf.nl.

Scapino Ballet

Het Scapino Ballet sluit het seizoen af met het ‘minifestival’ Twools. Hierin worden korte choreografieën, grotendeels van jonge makers, non-stop uitgevoerd. Een aangename formule, want de toeschouwer weet vooraf dat hij om de tien minuten ofwel opgelucht kan ademhalen, ofwel het doek alweer ziet dalen terwijl hij nog lang niet is uitgekeken – en hoe vaak komt dat nou voor? Dit keer nieuw werk van Marina Mascarell Martinez, Jérôme Delbey, Thom Stuart, Lucas Jervies, Loïc Perela, Georg Reischl en Ed Wubbe. 3 t/m 6 juni. Inl: www.scapinoballet.nl

Requiem voor twee bruggen

Met theatrale requiems neemt kunstgroep Swet afscheid van slooppanden in het Groninger Westerkwartier. Met Swet 4: Pie Jesu neemt de groep met Pinksteren afscheid van de twee bruggen over het Van Starkenborghkanaal, tussen Noord Horn en Zuid Horn. Het requiem begint met fanfarekorps Tida Kira uit Munnekezijl, dan volgt Walke Hofstees Brass Ensemble, het madrigaalkoor uit Zuidhorn, het Nieuw Philharmonisch orkest, en de Djembé bende van Louis Godschalk. 30 mei t/m 1 juni. Inl: www.swet.nu.

P.C. Hooft

Onder de titel Hooft op Hol houdt het Muiderslot te Muiden dit jaar een klein festival om te vieren dat de dichter P.C. Hooft daar vierhonderd jaar geleden kwam wonen. Op het kasteel zijn opvoeringen te zien van de tragedie Geeraerdt van Velsen (1613), over de moord op graaf Floris V, en de komedie Warenar (1617), over een achterdochtige man die met een pot goud en een ontijdig zwangere dochter zit. Op 13 juni zijn ze achter elkaar te zien, aangevuld met liederen uit Granida (1605), over een prinses die verliefd is op een herdersjongen. 5-26 juni Muiderslot, Muiden. Inl: www.muiderslot.nl.

Parasieten

Zwetende, stinkende stilstand ademt Parasieten van het Nationale Toneel. Duitser Marius von Mayenburg portretteert onaangename jonge mensen die elkaar vreselijke dingen aandoen. Regisseur Susanne Kennedy zet haar spelers met natte lijven in een Oost-Europees badhuis met in de achterwand twee langgerekte glazen bakken vol vliegen. Je kunt eindeloos naar deze misvormden kijken, en je laven aan de lelijke triestheid. 1-6 juni Frascati, Amsterdam. Inl www.nationaletoneel.nl.

Sjakoo

Sjakoo was in het zeventiende-eeuwse Amsterdam boef en volksheld tegelijk. Maar de musical Sjakoo, een openluchtvoorstelling op een ponton in het Oosterdok, naast het Nemo-gebouw, is vooral een fleurige fantasie – met vrolijk vette knipogen naar Rembrandt, Vondel en de schutterij die de financiële crisis na de Gouden Eeuw trachtte te verhalen op de vele buitenlanders in de stad. Een speels spektakel, met flair geschreven en gespeeld tegen de toepasselijke achtergrond van het IJ. T/m 31 juli. Inl: 0900 - 300 5000 of www.sjakoo.com