Selectie Muziek

Residentie Orkest

Chef-dirigent Neeme Järvi dirigeert bij het Residentie Orkest de Zevende symfonie van Gustav Mahler. Voorafgaande aan deze symfonie met twee ‘Nachtmuzieken’ zingt Margriet van Reisen Die Nacht van Alphons Diepenbrock. 5, 6 juni 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag res 070 8800333

Gitaarfestival Rotterdam

Gitaarpodium Rotterdam presenteert het tweede Gitaar Festival Rotterdam, op 5, 6 en 7 juni op diverse locaties. Een openingsconcert met Carlo Marchione, masterclasses van meestergitaristen als Andrew Zohn, Jeffrey McFadden, Nathasja van Rosse en Leon de Kroes. inl.: www.gitaarpodium.com

Mixed Emotions

De tweede editie van Mixed Emotions biedt dans en muziek van de ArtEZ Dansacademie, Generale Oost en orkest De ereprijs. Voorstellingen: t/m 27 juni in Arnhem, Amsterdam en Apeldoorn. inl.: www.generaleoost.nl

Ned. Philh. Orkest

Mikhail Agrest dirigeert het Ned. Philh. Orkest in de Symfonie nr 3 ‘Le divin poème’ van Alexander Skrjabin. Vooraf klinkt werk van Wagner en Liszt, die Skrjabin inspireerden: Siegfrieds Rheinfahrt uit Götterdämmerung en het Pianoconcert nr 1 met solist Alexander Gavryllyuk. 6, 8 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 6718345; 7 juni 15u Vredenburg Leidsche Rijn res 030 2314544

Poulenc/Duruflé

Het VU-koor geeft olv Sam van Velden uitvoeringen van het Stabat Mater van Francis Poulenc en van het Requiem van Maurice Duruflé. 30 mei 20u15 Dominicuskewrk Spuistraat Amsterdam; 7 juni 20u15 Moeder van de Verlosserkerk Haarlem. Inl.: www.vukoor.nl

Teenage Kicks Club Tour

Het Fine Fine Music Team start met de Teenage Kicks Edition Club tour, een eerbetoon aan punk- en garagerock van The Undertones, Ramones en andere bands van weleer. Nieuwe jonge Nederlandse en Belgische bands als Daily Bread, I kissed Charles en Freaky Age treden op. Vooral Daily Bread uit Meppel is een aanrader; eerder dit jaar maakten ze op Noorderslag indruk met hun onstuitbare disco/garagerock. Te zien op diverse poppodia in het land. 29 mei 20u30, Groene Engel, Oss. Inl: www.finefinemusic.com

Jovino Santos Neto

De Braziliaanse pianist Jovino Santos Neto is bekend door zijn samenwerking met legendarische Latinmusici. Hij speelde vijftien jaar in de band van componist Hermeto Pascoal en speelde ook met Flora Purim en Sérgio Mendes. Santos Neto en zijn band putten uit diverse Braziliaanse ritmes en stijlen, waaronder forró, baião en xote. De pianist grijpt regelmatig naar accordeon en dwarsfluit. 3 juni, 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Inl. www.bimhuis.nl

Neil Young

Een nieuw album, PitchFork, en een langverwachte (dure!) verzamelbox, met daarin cd’s, dvd’s en blue ray, getiteld The Archives, maken Neil Young weer tot een van de artiesten van dit moment. Op 7 juni treedt de legendarische rockmuzikant op in Rotterdam. 7 juni, 20u, Ahoy, Rotterdam. Inl: www.mojo.nl

Gypsy Festival

Op de 13e editie van het Internationale Gypsy Festival treden bands op uit onder meer Italië, Roemenië en Nederland. Onder hen Basily Gypsy Latin Band en het succesvolle Taraf de Haïdouks. Het festival is op Tweede Pinksterdag. Op zondag 31 kunnen bezoekers in het Centrum voor Amateurkunst Tilburg een workshop zang en dans volgen. 1 juni, 14u, Interpolistuin, Spoorlaan 300, Tilburg. Inl: www.gypsyfestival.nl